Mindenhol másképp emlékeznek

2021.10.30. 17:28

Mexikóban oltárokat emelnek a halottaknak, Haitin gedének öltöznek

A halottak napját számtalan módon ünneplik a világ különböző tájain. Van, ahol különleges ételekkel, megint máshol hatalmas ünneplésekkel és különleges ételekkel. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hol hogyan emlékeznek az elhunytakra.

Timár Kriszta

Leona Vicario, 2019. november 1. Jelmezes résztvevők a halottak napi felvonuláson a mexikói Lerona Vicarióban 2019. október 31-én. MTI/EPA/EFE/Alberto Flores

Fotó: Alberto Flores

A halottak napját hazánkban – és még sok más országban – komor ünnepként tartják számon. A gyász napja ez: mécsest gyújtunk a temetőben, virágot viszünk szeretteink sírjára, és csendben, magunkba zárkózva emlékezünk.

A gyertya az egyik legfontosabb jelképe ennek a napnak: úgy tartják, a mindenszentek és a halottak napja közötti éjszakán hazalátogatnak a lelkek, a gyertyák lángja pedig azt a célt szolgálja, hogy ne tévedjenek el és könnyen visszataláljanak.

A halottak napját azonban sok nép teljesen másképp ünnepli. Vannak, akik fiesztát tartanak, megint mások a misztikus világot keltik életre ezen a napon. Az alábbiakban összeszedtük a legfurcsább vagy éppen legkülönlegesebb szokásokat.

Misztikum, mágia, rituális tánc

Természetesen a halloween szo­­kását sem kell bemutatni senkinek, hiszen az mára már hazánkba is begyűrűzött. Az ősi kelta hagyományokból ki­­alakult autentikus ír ünnepet mindenszentek előtt, október 31-én tartják. A kelták hite szerint ezen az estén a holtak szellemei visszatérnek, és mivel beköltözhetnek az élőkbe, azok félelmükben beöltöztek kü­­lönféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemét. Az ünnep legfőbb jelképe a belsejében mécsessel világító, sok esetben különleges formá­­jú töklámpás.

Amerikában többnyire baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet, a gyerekek pedig beöltözve járják a házakat édességért.

Haitin is a misztikum áll a középpontban: a mágikus vallás hívei ezen a napon összegyűlnek, és többen közülük Gedének, a vudu halottak istenének öltöznek, vagy éppen felajánlásokat tesznek neki. Az egész na­­pos dobolás közben vannak, akik vér­­áldozatot mu­­tatnak be, mások az átszellemültség közepette a genitáliákat is bedörgölik a csípős rummal. Sok ember arcát fehérre festik, hogy utánozzák a halottak sápadtságát. A rituális táncok egész éjjel és nappal zajlanak a temetőkben.

Az egyik legfontosabb vudu ünnep Haitiban a halottak napja. Az arcukat azért festik fehérre, hogy utánozzák az elhunytakat. Fotó: MTI

Összejövetelek a temetőkben

Mexikóban november első két napján a családok, sőt a közintézmények is úgy fogadják az elhunytak visszatérő szellemét, hogy oltárokat állítanak nekik, amelyeket virággal, ké­­pekkel, gyertyákkal, ajándékokkal díszítenek fel. A legelterjedtebbek a hétszintes oltárok, hiszen a léleknek hét szinten kell áthaladnia, hogy nyugalomra térhessen. Az oltárra teszik a halott kedvenc ételét, alkoholos italát, idénygyümölcsöket, illetve kukoricából készült termékeket.

Mexikóban a halottak napját vidáman, felvonulásokkal, színes jelmezekkel és sminkkel ünneplik. Fotó: MTI

Nem hiányozhat a halottak napi kalács sem: ez egy briósszerű, cukorral megszórt péksütemény, amelyet két csont díszít. A te­metőkben virágszirmokat szórnak a földre, hogy a halottak szellemei megtalálják az utat az élőkhöz, és együtt mulathasson az egész család. Ilyenkor díszben és fényben úszik, rengeteg étel és virág van mindenhol, a házak udvarán nagy ünnepséget szerveznek, hiszen örülnek, hogy a szellemek ezen a napon a közelükben vannak.

A kínaiak Csingmingnek ne­­vezik a halottak, vagyis ősök napját, amely náluk minden évben április 4-re vagy 5-re esik. Ezen a napon a kínai ha­gyomány szerint köszönteni kell a napot, ami elhozza a fényt és a meleget. Ezzel párhuzamosan keresik fel a családok a meghalt hozzátartozóikat, hogy megemlékezzenek róluk. Tiszteletüket azzal fejezik ki, hogy a kedvenc dolgaikat, ételeiket viszik a szépen rendbe tett sírokhoz. Ők is hozzánk hasonlóan lámpákat, gyertyákat gyújtanak, van viszont egy sajátos szokásuk is: hamis pénzt égetnek ajándékként.

A kínaiak az ősök napján halottaik kedvenc dolgait, ételeit viszik a sírhoz. Fotó: Dreamstime

Ahol nem gyászolnak, hanem ünnepelnek

Guatemalában november 1-jén élénk színekbe öltözött emberekkel telik meg a temető: dí­­szekkel dekorálják a sírokat, majd közösen elkészítik az ég és föld között kaput nyitó hatalmas szélsárkányokat, amelyeket aztán egész nap röptetnek. Miután elkészültek, a temetőben együtt elfogyasztják a fiambrét, ami egy tojásból, kolbászból, felvágottakból, kukoricából, kelbimbóból és más zöldségekből készült egy­tál­étel, amelyet az évnek csak ezen a napján esznek.

Ha már az ételeknél tartunk: az Andok egyes részein halottak napján guagua de pant esznek colada moradával: ebből az első egy csecsemő formájú édes, töltött sütemény, a második pedig a hozzá kínált sötétbordó lekvár, amelyet felénk ismeretlen gyümölcsökből és piros bogyósokból készítenek. Ezeket a házilag készült fánkokat általában a sír mellett fogyasztják el a családtagok.

A japánok Obon ünnepén a halottaikra szintén tánccal, énekléssel, családi együttléttel emlékeznek, csak éppen nyár végén. A lámpások éj­­szakájának is nevezik ezt a fesztivált, amikor a nagyobb tereken fényfüzérek, lampionok lógnak: az ő elképzeléseik szerint augusztus 13-án a pokol és a menny közötti kapu megnyílik, és az ott élők letekintenek még élő rokonaikra. A lámpákat is ezért gyújtják, hogy az élő és a halott lelkek a fényben megtalálják egymást.

A japánok a buddhista Obon ünnep végeztével a lámpások segítségével küldik vissza őseiket a nem e világi boldog nyugvóhelyükre. Fotó: MTI

Ilyenkortájt kerül ki a családi oltárra a shouryoudana, amely az ősöknek bemutatott áldozatok helyéül szolgál. Áldozat lehet például gyümölcs vagy édesség, de akár élvezeti cikk is, mint a cigaretta és az alkohol. Ám ezek mellett szerepel még pálcikával szurkált padlizsán és uborka is, ami a magyar szemnek elsőre furcsának tűnhet. E tárgyaknak szimbolikus jelentése van: az uborka által megtestesített ló vágtatva hazahozza a túlvilágról elhunyt szeretteinket, hogy minél több időt tölthessenek velünk; ezzel szemben a padlizsántehén a hazautat lassítja, hogy mindinkább kiélvezhessük az utolsó együtt töltött perceket. Fontos eleme még az Obon ünnepnek a japán dob által kísért tánc, vagyis Bon Odori, amely a záróeste vidám forgatagának képével párosul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában