Szeged

2021.11.27. 20:19

Pilinszky Jánosra emlékeztek Szegeden

Szó-Lélek-Szem című esttel emlékeztek Pilinszky János költőre születésének 100. évfordulója alkalmából a szegedi Dóm látogatóközpontban.

Munkatársunktól

Szeged 2021.11.27. Pilinszky János 100 éve született, erről tartottak megemlékezést a Dómban. . Képen: Zakar Péter rektorhelyettes Fotó: Török János TJ DM délmagyar

A Kossuth- és József Attila-díjas költőre, Pilinszky Jánosra emlékeztek szombaton születésének 100. évfordulóján a szegedi Dóm Látogatóközpontban a Szó-Lélek-Szem című esttel, verseivel és a szellemiségét megidéző fotókiállítással. Megnyitójában Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese megemlítette Pilinszky Faludy Györggyel való találkozásait, majd méltatta gazdag, több műfajt érintő és átölelő életművét.

– Megrázó költeményeinek hangja és üteme, ahogy ő elszavalta azokat, és az egzisztencializmus egyszerűségét sugározzák. Gimnazista koromban divat volt Pilinszkyt olvasni, és szerettük, mert új volt, más volt, modern és keresztény, ő azt mondta magáról: Én költő vagyok és katolikus. Ezt azért hangsúlyozta, választotta ketté, mert sokan katolikus költőnek nevezték. Érdekes, hogy Pilinszky költeményeit azok is szeretek, akik nem vagy nem egészen értik mondanivalóját, gondolatait. Azt is megfogalmazta, hogy szerinte Petőfi Sándor éget és ő jobban szereti azokat a költőket, akik melegítenek. Viszont a róla szóló írásában kijelentette: utolérhetetlen és a végén úgy fohászkodott hozzá, mint Istenhez – mondta Zakar Péter.

Ezután verseket és idézeteket adott elő F. Dőry Magdolna, Fabulya Andrea és Németh János, utóbbi egyik legismertebb, leghíresebb versét, a több évig íródott Apokrifot. Végül a megjelentek megtekintették Bicskei Andrea fotóit, melyek mellett Pilinszky verssorokat helyeztek el.

Zakar Péter tartott beszédet Pilinszky Jánosról. Fotó: Török János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában