Helyi kultúra

2022.04.10. 12:17

Tánckavalkád a makói Hagymaházban

A hétvégén, immár másodszorra Makó adott otthont a Táncpedagógusok Országos Szövetsége által rendezett Országos Táncművészeti Fesztivál egyik – sorrendben utolsó – idei területi döntőjének.

Szabó Imre

A Hagymaházban rendezett versenyen közel hatszáz táncos vett részt 97 produkcióval, 18 táncműhely képviseletében az ország 11 városából. Ahogyan az lenni szokott, a mezőnyben most is kiemelkedően szerepeltek a kiváló táncegyüttes díj arany fokozatával elismert helybeli VargaBalett Stúdió növendékei, azaz Varga József táncművész tanítványai.

 

– Megtisztelő, hogy ismét házigazdái lehettünk a rendezvénynek és boldogok vagyunk, hogy a hosszú pandémiás időszak után újra a színpadon lehetünk – mondta Varga József Dömötör-díjas táncművész, Nívó- és Merényi Zsuzsa díjas táncpedagógus. A makói-szegedi egyesület 16 produkcióval vett részt gyermek, ifjúsági és junior kategóriában. – A legfontosabb számunkra most az, hogy újra átélhetik a gyerekek azt a közösségi élményt, amit a balett adott – fogalmazott.

 

A résztvevők a klasszikus balett, a karaktertánc, a mozdulatművészet, a társastánc, a modern tánc, a modern balett, a kortárs tánc, a jazz-tánc és a hip-hop műfajában nevezhettek szóló, duett és csoportos produkciókkal, összesen négy korcsoportban (gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt).

– 30 évvel ezelőtt tettem le a voksom az egyetemes táncművészet amatőr mozgalma mellett – mondta még a verseny előtt Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségét életre hívó Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas díjas táncművész, színházigazgató. – Nagyon fontosnak tartom, hogy szakmai fesztiválokon, továbbképzéseken keresztül képviseljük és támogassuk az egyesületeket, segítve elsősorban a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelését, a lehető legmagasabb minőségre törekedve. Mondhatnám így is: kiemelt célunk a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelése – művészettel – fogalmazott.

 

A regionális elődöntőkön eredményesen, azaz kategóriájukban első 3 helyen végzett táncegyüttesek májusban Budapesten találkoznak majd újra, ahol három szombaton át az Erzsébetligeti Színház ad majd otthont a XXXI. Országos Táncművészeti Fesztivál döntőinek.


 

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában