Arad

2022.10.25. 21:45

Hatvan év után újra látható

Október elejei aradi látogatásunkkor nemcsak az aradi tizenháromról szóló tárlatot tekintettük meg az Aradi Kultúrpalotában, hanem a felújított kiállítótermet is bejártuk, így szemügyre vehettük Feszty Árpád monumentális hármasképét, a Krisztus temetése című triptichont, melyet 60 év elteltével idén májusban állítottak ki újból.

Kiss Anna

Több mint 50 négyzetméteres a Krisztus temetése című triptichon. Fotó: Karnok Csaba

A kép restaurálását és láthatóvá tételét az aradi Kölcsey Egyesület kezdeményezte még 2016-ban, ennek eredményeként szállították el restaurálásra a háromrészes képet 2018-ban, és míg az alkotást helyreállították, a kiállítótér is megújult, idén májusban pedig ünnepélyesen újranyitott.

Fekete Károly, a Kölcsey Egyesület alelnöke lapunknak arról számolt be, hogy a több mint 50 négyzetméteres műalkotást a kommunista időkben, az 1950-es évek végén száműzték, 6 évtizeden át a kultúrpalota raktárában tárolták hengeren. Megtudtuk, a 13 méter hosszú és 4 méter magas kép első része Jézus kereszthalálát szemlélteti, a második rész a temetési menetet mutatja be, míg a harmadik rész a sírt és az imádkozó Máriát ábrázolja.

Egyénként az eredeti terv az volt, hogy Ópusztaszeren restaurálják majd a triptichont, azonban a múzeum és a város vezetői valami okból úgy döntöttek, hogy a nagyszebeni Bruckenthal Múzeumot kérik fel a munkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában