Lotz Károly

2022.11.02. 21:45

Fogadott lánya volt a modellje

Számtalan ámulatba ejtő alkotás Aradon ragadt 1913-tól a Szépművészeti Múzeum letétjeként, így amikor október elején az Aradi Kultúrpalotában jártunk, akkor leginkább a magyar művészek által készített alkotásokra vetettünk néhány pillantást.

Kiss Anna

Lotz Károly Kornélia-portréi sorozattá állnak össze. Fotó: Karnok Csaba

Számtalan ámulatba ejtő alkotás Aradon ragadt 1913-tól a Szépművészeti Múzeum letétjeként, így amikor október elején az Aradi Kultúrpalotában jártunk, akkor leginkább a magyar művészek által készített alkotásokra vetettünk néhány pillantást. A fotós kollégámmal ritkán értünk együtt, de most mindketten úgy véltük, hogy a palota emeletén lévő múzeumban látható legszebb nő Lotz Kornélia, akiről egy portré látható a felújított kiállítótérben.

Mint kiderült, a képet apja, Lotz Károly készítette, akinek Kornélia a fogadott lánya volt, sőt, elsősorban ő volt Károly állandó modellje. Így nem meglepő, hogy a szépséges Kornélia nemcsak Aradon tekinthető meg, hanem több, hazánkban is látható képről tekint le ránk. Ilyen például a Lotz Cornélia fekete ruhában című mű, ami 1896-ban készült, és ami a Magyar Nemzeti Galéria C épületének első emeletén tekinthető meg.

A Magyar Nemzeti Galéria beszámolója szerint egyébként Lotz Károly az 1870–1880-as évek legfoglalkoztatottabb freskófestője volt, a portréfestészet felé csak az 1890-es évektől kezdve fordult intenzívebben. Kornélia-portréi valóságos sorozattá állnak össze, melyeken az ifjú szépség egyszerre alakít fürdőző nimfát és istennőt, bacchánsnőt és nagyvilági dámát, ártatlan szüzet és komoly asszonyt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában