A művészet, ami összeköt

2022.12.08. 15:00

Nyílt foglalkozást tartott az Art Pagony

A tudásvágy és a szoros barátság köti össze a vásárhelyi Art.Pagony Művészettörténeti Önképzőkör tagjait. Kutatás, a múlt és az életünket megváltoztató művészet vár az új tagokra is.

T. Sz.

Cserjés Katalin, a Bajnok című Hajnóczy hagyatéki kötet szerkesztője és Simon Ferenc mesterpedagógus a Németh László Városi Könyvtárban tartott kötetbemutatón. Az önképzőkör tagjai gyakori vendégek a helyi kiállításokon is. Archív fotó: Tábori Szilvia Fotó: Tábori Szilvia (TSz) Délmagyarország

– Tudásunk olyan kiterjedt világszemléletet adhat, olyan változatosságát kínálja az egyébként ismeretlen dolgok tömegének, legyen az kép, vagy szöveg, hogy bizony az évek alatt észrevétlenül más emberré válhatunk – mondta lapunknak Cserjés Katalin nyugalmazott egyetemi docens arról, mit adhat életünkhöz a művészet. És egyúttal mit kínál az általa vezetett Art.Pagony Művészettörténeti Önképzőkör, ahol megtanulnak kutatni, hitelesen megismerni a mindinkább megnyíló múltat. Megtanulják kifejezni mindazt, amit látnak és éreznek. Kitartóan és alaposan boncolgatják a művészettörténeti korszakokat; az őskortól indítottak és mostanra jutottak el a klasszicizmusig. 

Az új tagok toborzásához időről időre nyílt foglalkozást tartanak állandó klubhelyükön, a Németh László Városi Könyvtárban. Az olvasóterem ismét csurig megtelt érdeklődőkkel. Mint azt a teltházas nyílt foglalkozás előtt Cserjés Katalin, a kör vezetője elmondta: elmélyült munkájuk több, egy vasárnapi lapozgatásnál, kellemes időtöltésnél. 

– Az tud igazán őszinte örömet adni magának, aki tanulni vágyik. Elmélyül a beszélgetésekben akár irodalmi művekről, akár képzőművészeti alkotásokról legyen szó. Törekszünk a kitartó, alapos munkára, ahogyan csak tőlünk telik – hangsúlyozta Cserjés Katalin. A kör indulása óta néhányan lemorzsolódtak azok közül, akik játéknak, könnyed beszélgetésnek tekintették a közösen töltött időt. A komoly szándékúak viszont kezdetektől összetartanak. Mint azt egyik tagjuk, Lenkei Edit elmondta: nem csupán az adott korhoz köthető képzőművészeti irányzatokat elemzik, az irodalmi és zenei stílusokat is érintik. Sokat tanulnak egymástól és mostanra őszinte barátság köti össze őket; kirándulnak, kiállításokra, színházba járnak közösen. Ahogy telik az idő, úgy tágul a világ nekünk. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában