Beköszöntött a nyúl éve

2023.02.03. 18:50

A koreai holdújévet ünnepelték - Fotók

A holdújév ünnepének koreai tradícióival ismerkedhettek meg a Szegedi Korea Klub pénteki programjának látogatói. Január 22-én ugyanis a tigris után beköszöntött a nyúl éve.

K.K

A klubfoglalkozások nyitottak minden érdeklődő előtt. Pénteken szerencsecsomót és koreai képeslapot is készíthettek a résztvevők. Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi Korea Klubot 2018-ban alapították lelkes kultúrabarátok azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a koreai élet sokszínűségét, gazdag történelmi és kulturális örökségét. Muresán Orsolya klubelnök lapunknak elmondta, egy koreai sorozat megtekintése után kapott kedvet a különleges, távol-keleti ország kultúrájának mélyreható tanulmányozásához. 

 Az országban mi vagyunk a harmadik, kimondottan a koreai kultúrával foglalkozó civil szervezet

 – közölte. 

A klub idei első összejövetelét pénteken a Millenniumi Kávéházban tartotta, amely ez alkalommal is nyitott volt minden érdeklődő előtt. A téma a koreai holdújév volt, amelyről Horniczky Anikó, a klub elnökségi tagja tartott előadást. 

Elmondta, Koreában két újévet is ünnepelnek. A nyugati naptári év elbúcsúztatása után következett a holdújév, amely idén január 22-re esett. A tigris után a nyúl éve kezdődött ekkor, amelyet Söulban látványos, lámpás felvonulással köszöntöttek. A résztvevők megtudhatták, hogy az okos és furfangos nyúl a koreai kultúrában a hosszú élet, a béke, a nyugalom és az elegancia szimbóluma, így a harcos tigris éve után az idei esztendő megnyugvással és kiegyensúlyozottsággal kecsegtet. 

Az ünnephez kapcsolódó, egyik legfőbb tradícióként a családi tiszteletadást említette az előadó, amelynek keretében a fiatalok ünneplőbe öltöznek, és szertartásos meghajlással fejezik ki tiszteletüket az idősebb családtagok iránt. Az idősek ezért cserébe pénzt adnak az ifjabbaknak. 

A holdújév hagyományos étele a zöldségleves rizstallérral, amelyben a pénzérme alakú rizstészta hasonlóképpen funkcionál, mint hazánkban a lencse az újévi menüben, a gazdagságot szimbolizálja. Horniczky Anikó azt is elmondta, a koreai, ünnepi tradíció fontos része a papírsárkány eregetés, a társasjátékok és a libikókázás. Utóbbit állva teszik. 

Az előadás után a résztvevők koreai üdvözlőlapot és újévi szerencsecsomót is készíthettek Paksi Pauletta elnökségi tag iránymutatásával, továbbá minwha-t, azaz koreai népművészeti motívumokat is színezhettek. A klubtagok február 24-én a koreai teázás rejtelmeibe vezetik majd be az érdeklődőket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában