Helyi kultúra

2023.06.24. 22:42

Lámpással Attila nyomdokán - Galéria

Szabó Imre

A makói József Attila Múzeum egy csaknem egész napos programsorozattal csatlakozott a Múzeumok éjszakája országos rendezvényéhez. Elsőként Ádók Zsanett Mesterségem címere című, fekete-fehér fotókból álló, kézműveseket munka közben bemutató állandó szabadtéri kiállítása nyílt meg. A skanzenben népi játékok, kézműves bemutatók fogadták az érdeklődőket, de lehetett lovagolni és kocsikázni is.

 Jó érzés ezt a ruhát felölteni, a hagyományokat ápolni. Boldog vagyok, amikor táncolhatok

 – mondta a 13 éves Tóth Tibor Bátor, a Forgatós táncegyüttes fiatal táncosa, akit szilágysági népviseletben láttunk. Ők táncműsort adtak, és ők mutatták be a nevezetes szentivánéji tűzugrást is. Utóbbiról Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató azt mondta, ennek hagyománya vidékünkön Kiszomboron élt, ahol még a 60-as, 70-es években is összejöttek ezen a napon a falu lakói. 

 

A tüzet a hagyomány szerint azzal kell átugrani, akit az ember szeret, és ez biztosítja az örök szerelmet 

– tette hozzá.

Az éjszakai attrakció ezúttal egy viharlámpás felvonulás volt, amelynek résztvevői a József Attilához köthető emlékhelyeket keresték fel Makón. Deli István csanádpalotai lámpagyűjtő 328 lámpát hozott el, ebből 200-at vittek magukkal a felvonulás résztvevői, a többiből kiállítás nyílt a skanzen hagymás házában. Ez szeptember végéig lesz látható.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában