Bemutatják a legendás gyermekorvosról készült filmet

2023.10.03. 07:00

Kozma János élete pereg Pataki Béla filmjében

A legendás gyermekorvosról, Kozma Jánosról forgatott portréfilmet szombaton mutatják be Hódmezővásárhelyen. Pataki Béla filmjében a szenvedélyes gyógyítóról egykori kollégái, páciensei és barátai mesélnek.

Tábori Szilvia

A legendás hódmezővásárhelyi gyermekorvosról, a 2020-ban elhunyt Kozma Jánosról forgatott portréfilmet veje, Pataki Béla amatőr helytörténész. A családi archívumban őrzött felvételeket egykori kollégák, páciensek, barátok elbeszélései, visszaemlékezései egészítik ki. A különleges, majdnem hatvan perces, A gyermekorvos című alkotást október 7-én, szombaton 18 óra 30 perctől vetítik a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében. A bemutatón Szabó Éva gyermekorvos mond köszöntőt, a kulturális intézmény első emeletén viszont Kozma János személyes tárgyaiból tekinthető meg kamarakiállítás október 31-ig.

Szenvedélye volt a gyógyítás

A visszaemlékezések szerint Kozma doktor mindig könnyűszerrel megtalálta a közös hangot az orvosi vizsgálatoktól rettegő gyerekekkel. Végtelen higgadtsága a betegeket és az értük aggódó szüleiket is átsegítette a nehezén. Szerényen, dicsekvés nélkül, maximális emberséggel és szakmaisággal vezérelve végezte a dolgát hatvankét évig. Pataki Béla 2016-ban ültette először kamera elé apósát, aki nehezen, a sokadik unszolásra vállalta, hogy magáról beszéljen.

A doktor hűséges páciensei

– Meséltetni szerettem volna gyógyítása filozófiájáról, hogy példaértékű szakmaiságát és emberségét megőrizzük az utókornak. Ám végtelenül szerény emberként nem szeretett magáról szólni. Az orvoslás volt élete szenvedélye és úgy tartotta, a szavak helyett a gyógyítás beszéljen róla 

– mondta lapunknak a portréfilm rendezője. A Kozma doktor iránti hűség és ragaszkodás egyértelmű bizonyítéka, hogy rövid idő alatt százak jelentkeztek Pataki Béla felhívására, hogy kamerája előtt idézzék fel legkedvesebb emlékeiket a doktorról. Végül harmincnál is többen szerepelnek a filmben.

A vásárhelyivé lett orvos

Kozma János 1933. január 25-én született Méhkeréken, Bihar megyében, szegény családból származó szülők gyermekeként. Tanárai hamar felfedezték tehetségét, ezért fiuk iskoláztatására biztatták a családot; végül komoly anyagi áldozatot vállalva a nagyszalontai Arany János Gimnáziumba íratták. Csak jóval később érettségizett, már a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban. Utána a Szegedi Orvostudományi Egyetemre jelentkezett, ahol megismerte későbbi feleségét. A gyakorló évét a hódmezővásárhelyi kórházban teljesítette, majd amikor orvosi diplomáját 1958-ban megszerezte, a kórház marasztalta, állást adott a fiatal orvosnak a gyermekosztályon. Abban az évben vette feleségül Bordács Erzsébetet, aki a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett matematika-fizika szakon, majd Vásárhelyen tanított egészen nyugdíjba vonulásáig. Három gyermekük született. Kozma doktor 1963. november elsején lett az I. számú gyermekkörzet orvosa Vásárhelyen, ott dolgozott hosszú évtizedekig, még nyugdíjazása után, betegsége ellenére is, egészen haláláig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában