Szegedi hírek

2023.11.07. 20:00

Áttörések: Szegeden is bemutatták Karikó Katalin könyvét – Fotók

Magyar nyelven is megjelent a Nobel-díjas Karikó Katalin könyve, melyet kedden Szegeden is bemutattak a közönségnek. Sok érdességet elárultak azok, akik segítették a kötet hazai megjelenést.

Kiss Anna

Az 50 éves JATE Klubban tartottak beszélgetést Nobel-díjas biokémikus írásáról. Fotó: Karnok Csaba

A világpremierrel egy időben, magyar nyelven is megjelent októberben Karikó Katalin könyve Áttörések – Életem és a tudomány címmel, melyet kedden este a JATE Klubban mutattak be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szervezésében. A Nobel-díjas biokémikus önéletrajzi kötetének magyarországi megjelenését többen is segítették: M. Nagy Miklós, a könyvet gondozó Helikon Kiadó vezetője, Fegyvesi Anna egyetemi docens, aki magyarra fordította a művet, továbbá Szabados László, az SZBK Növénybiológiai Intézet tudományos tanácsadója, és Biró Ildikó grafikusművész, aki Ex Librist tervezett Karikó Katalinnak. Velük beszélgetett kedden Újszászi Ilona, az SZTE NKI senior kommunikációs szakértője.

Az eseményen M. Nagy Miklós többek közt a könyv sikeréről beszélt, mely szerinte egyrészt abban rejlik, hogy nagyon jó a kötet ritmusa, jó olvasni azt, mert pont annyit mond el benne az életéről Karikó Katalin, amennyi érdekes, nem vész el a részletekben, mint az más híres emberekre jellemző, ha életrajzi könyvet írnak. De az igazgató szerint a sikert az is meghozta, hogy a magyarok szeretnek büszkék lenni a híres emberekre, főként a Nobel-díjasokra. Elárulta, tartottak attól, hogy kevésbé lesz népszerű a könyv azért, mert az emberek szeretnék elfelejteni a pandémiát, de ez nem szabott gátat a sikernek.

Fegyvesi Anna elmondta, amikor először találkozott a szöveggel, akkor látta, hogy nagy részek szólnak benne a biokémiáról, ezért egyből segítségül hívta Szabados Lászlót, akit egyébként épp a JATE Klubból ismer évtizedek óta. Az ő segítségével fordította le, pontosította a tudományos részeket. Szabados László kedden közölte, igyekeztek úgy átírni a szöveget, hogy mindenki számára érthető legyen a tudomány. Egyébként szerinte a könyv egyik legizgalmasabb része az, amikor Karikó Katalin elmondja, hogyan jöttek rá bizonyos dolgokra a társaival közösen.

Bíró Ildikótól megtudtuk, az Ex Libris – melyből mindenki kapott a keddi programon – új műfaj, mellyel szeretett volna hozzátenni a kötethez. Sajátossága, hogy nemcsak a szerző portréját tartalmazza, hanem különböző attribútumok segítségével a személy tulajdonságai is láthatók rajta. Önálló grafika tehát, ami emeli a könyv értékét, már csak azért is, mert Karikó Katalin mindegyiket dedikálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában