Helyi kultúra

2023.11.01. 16:37

Kolbász- és hurkatöltő verseny lesz Zsombón

Delmagyar.hu

Fotó: Huszár Márk

Zsombó Kolbásza, az Év Kolbásza és az Év Hurkája címet is kiosztják Zsombón november 18-án a Nagy B. Ferenc Kolbász- és hurkatöltő versenyen, amelyre nevezni november 10-ig lehet – olvasható az önkormányzat honlapján.

A versenyt a piactéren tartják, a sütés a közösségi ház udvarán lévő kemencékben történik. Az elkészítendő kolbászokhoz és hurkákhoz az alapanyagot az önkormányzat biztosítja, a fűszereket kell a csapatoknak magukkal vinniük.

A Zsombó kolbásza vándordíj kiosztásával hagyományt szeretnének teremteni a településen. A versenykiírás szerint hagyományos fűászerezéssel, a helyi szokásokat figyelembe véve, de mindenki a saját technikájával készít egy dél-alföldi jellegű kolbászt, ahogy az a régi, családi disznóvágásokon történt Zsombón és a környező falvakban és tanyákon. A versenykiírás a felhasználható fűszereket is megadja.

Az Év Hurkája és az Év Kolbásza versenynél már nem ilyen szigorúak, ott mindenki tetszése szerint ízesítheti a húst.

A hurkához való rizs főzési lehetőségét a szervezők biztosítják, csakúgy mint például az alumíniumtálcákat, amelyeken megsütik a kemencében a zsűri számára a hurkát és a kolbászt. A többi hurka és kolbász megsütéséhez viszont már a csapatoknak kell biztosítaniuk saját maguknak a tepsit.

A verseny maga november 18-án szombaton 12 órakor kezdődik a piactéren. A zsűri számára 13.30 és 14.30 között kell leadni az elkészült termékeket. Az eredményhirdetés 17 órakor lesz, utána vacsora az elkészített termékekből. Vacsora után közösen buliznak a résztvevők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában