Szentes

2023.11.06. 20:30

Komor Marcell újra együtt lányával a Petőfiben

Darók József

A Petőfi Szálló tervezője és lánya egy épületben találkozik. Fotó: Darók József

A Petőfi Szálló tervezője, Komor Marcell születésének 155. évfordulóján emlékeztek meg a neves szecessziós építészről és családjáról a Petőfi Caféban. Képzőművész lánya, Székely Komor Anna kisplasztikáiból a családnak köszönhetően állandó kiállítás nyílt a nagy előd által megálmodott épületben.

Első önálló munkája volt Komor Marcellnak saját tervezőirodájával a szentesi Petőfi Szálló, ez indította el azt a nagyívű pályafutást, ami a magyaros szecesszió stílusában meghatározó volt a 20. század elején, és ikonikus épületeket eredményezett. Komor Marcell jó kapcsolatát Szentessel az is jelzi, hogy meghívta a város akkori polgármesterét, Lakos Imrét a Budapesten tartott esküvőjére 1898-ban. Abban az évben már megnyitották a nagyközönség előtt az épületet.

 

Fotó: Darók József

Az igencsak bensőséges hangulatú hétfői kiállításmegnyitón Móra József önkormányzati képviselő mondott beszédet, aki felkarolta a Komor-leszármazottak és a város kapcsolatát, ebben segített Wittek Krisztina volt főépítész is. Komor Marcell tervezőtársával, Jakab Dezsővel közös tárgyi és fotós emlékek társaságába kerültek mostantól terrakotta szobrok, porcelánedények és grafikák, Komor lánya, az 1902-ben született és 1973-ban elhunyt Székely Komor Anna alkotásai. Mostantól művészetükben egymás mellett vannak édesapjával ebben az épületben.

Fotó: Darók József

Székely Györgyi mutatta be a képzőművész nagymamája alkotásait. Mint fogalmazott, 99 esztendős édesapja, Székely Tamás hálásan köszöni, hogy méltó helyre kerültek a művek a művelődési központ rendezésében. Székely Tamásról Móra József elmesélte, villamosmérnökként a MÁV dallamgenerátoros rendszerét 1973-ban ő tervezte a vasútállomásokra, a mai is használt, jól ismert szignál is ebből az időből származik. 

 

Fotó: Darók József

Szabó Zoltán Ferenc polgármester szívmelengetőnek érezte a család nagylelkűségét, hogy a városnak ajándékozták és idehozták ezt a kiállítási anyagot, a szecessziós stílust képviselő épületbe, a város egyik büszkeségébe. Végezetül Várallyay Réka művészettörténész a tervezőpáros munkásságáról tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában