Helyi kultúra

2024.03.18. 12:07

Hitvallás minden alkotás (Fotó)

Koós Kata

Fotó: Gemes Sandor

86 kárpát-medencei, keresztény, magyar alkotóművész műveiből nyílt kiállítás a Szegedi Dóm Látogatóközpontban szerdán. Festők, keramikusok, népi iparművészek, szobrász-, textil-, tűzzománc és fotóművészek, valamint divattervezők összesen csaknem száz alkotása tekinthető meg. A szemet gyönyörködtető, aprólékos gonddal kidolgozott műveket a hitvallás szándéka köti össze. Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész kérte fel az alkotókat a Himnusz által ihletett művek elkészítésére. Volt köztük, aki pásztorbotba faragta, más mézeskalácsba sütötte, ecsettel színezte, bronzba öntötte, agyagba simogatta, hímestojásra festette, hogy mit jelentenek számára Kölcsey Ferenc sorai.  

A Magyar Himnusz című tárlatot Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynöke nyitotta meg. 

Aki a Himnuszt megénekli, megimádkozza, az egész magyar történelmet imádkozza és énekli meg. Titkos, mély kincsek vannak a szavak mögött. A kiállítás felöleli az egész Kárpát-medencét. Kifejezi, hogy mennyiféleképpen tudjuk elmondani azt, ami számunkra fontos: hogy kik vagyunk, hová tartozunk, és hogy mit jelentünk egymásnak

 – mondta a püspöki helynök, majd Józsa Judit méltatta a kiállítókat és műveiket. 

A megnyitón Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese is közreműködött. Miután elénekelte Erkel Bánk bánjának Hazám, hazám áriáját, a vastapsba szinte beleremegtek a látogatóközpont falai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában