Szegedi hírek

2024.05.30. 07:00

Az üresen álló lakások problémájának megoldásával nyertek versenyt a radnótisok

Innovációs versenyt nyertek idén a radnótis diákok. Vállalkozásötletükkel - melyhez hasonlót egyébként azóta meg is valósítottak - kijutottak a brüsszeli nemzetközi döntőre is. Arra adtak megoldást, hogyan lehet hasznosítani fenntartható módon az üresen álló lakásokat.

Timár Kriszta

A radnótis diákok egy vállakozás tervét készítették el, mely az üresen álló lakások problémájára adhat megoldást. Fotó: Karnok Csaba

Az Exxon Mobil és a Junior Achievement Magyarország Sci-Tech challenge néven minden évben meghirdeti az innovációs versenyét középiskolások számára. Ennek célja, hogy motiválja a fiatalokat a természettudományi, technológiai, mérnöki és matematikai karrierutak megismerésére. Az innovációs versenyre 15-18 éves fiatalok jelentkezhetnek 5 fős csapatokat alkotva. A verseny során a középiskolásoknak reális és innovatív ötletekkel kell előállniuk, amelyek választ adnak az energia területén előttünk álló kihívásokra. Olyan projekteket kell kitalálni, melyek valóban megvalósíthatók.

 

A verseny idei témája a háztartások fenntarthatóbbá tétele volt, a legjobb ötlettel pedig a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai rukkoltak elő, mellyel meg is nyerték a versenyt. Ladányi Eszter, Galzó Kata, Harmath Zsófia, Baranyi Bartal és Fuder Péter projektje azokra az üres lakásokra koncentrált, melyeket tulajdonosaik nem tudnak felújítani. Felmérések szerint a magyar otthonok 15-20 százaléka amortizálódik kihasználatlanul, vagyis nem is kis problémáról van szó. Egy olyan céget álmodtak meg, mely ezeket a munkálatokat elvégzi, újrahasznosított bútorokkal berendezi, majd kiadja. Ezzel egyszerre tudnának még több embernek lakhatást biztosítani, illetve új otthonokat behozni az ingatlanpiacra.

Az ötlet egyébként ismerős lehet, hiszen nemrégiben egy hasonló kezdeményezés el is indult, a radnótis diákok azonban ötletüket már korábban kidolgozták a versenyre. Ez ugyanis több hónapos munka volt, melyben amellett, hogy felkészítő tanáruk, Szivós Ádám segítette őket, a szervezőcég minden csapat mellé biztosított egy mentort is, hogy ötletüket még eladhatóbbá tudják tenni.

A diákok mindannyian Szivós Ádám kémia szakkörére járnak, a tanár úr pedig szívesen biztatja diákjait innovációs versenyeken való részvételre.

Itt elsősorban kreativitásra, a vállalkozásindítás feltételeinek ismeretére és közgazdasági tudásra van szükség, melyek mind nagyon hasznos ismeretek az életben, tanórákon azonban ezeket nem tudják elsajátítani 

– magyarázta. Az angol nyelven prezentált ötlettel megnyerték a márciusi versenyt, ezzel pedig megkapták a lehetőséget arra, hogy Magyarországot képviseljék a brüsszeli döntőben. Ott összesen öt csapat mérkőzött meg, mindegyik nemzetközi társaság volt, hiszen minden országból egy-egy fiatalt tettek a csoportokba. A kétnapos versenyen – melyen az érettségi előtt 2 héttel vettek részt a végzős fiatalok – egy teljesen új ötletet kellett kidolgoznia mindenkinek, ezt végül Fuder Péter és csapata nyerte meg.

A fiatalok közül egyébként mindössze egyikük megy gazdaságtudományi területre továbbtanulni. Ettől függetlenül úgy érzik, a verseny, illetve a brüsszeli döntő élményei sok hasznos tudást adtak nekik későbbi életükhöz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában