Szegedi egyetemi hírek

2024.05.17. 19:35

Sárgulás: virágokkal díszített fogatokkal vonultak végéig Vásárhelyen a végzősök - GALÉRIA

Virágokkal, szalagokkal feldíszített fogatokkal vonultak végig a ballagó agráregyetemisták pénteken délután Hódmezővásárhelyen. A sárgulási felvonulást mindig nagy érdeklődés kíséri a hagyományos útvonal mentén, majd a Kossuth téren is.

Kovács Erika

A Sárgulás még nem jelent végleges búcsút, a hallgatók féléves gyakorlat után visszatérnek a záróvizsgára és a szakdolgozatuk védésére. Fotó: Kovács Erika

A Szegedi Tudományegyetem aranyági tangazdaságában gyülekeztek a fogatok és a ballagó fiatalok pénteken délután. A virágokkal díszített lovas fogatok a Kutasi, Andrássy út, Oldalkosár utcák érintésével érkeztek a Kossuth térre. Két végzős hallgató a hagyományok szerint fokost adott emlékbe a város vezetőjének, akit távollétében ezúttal Gyöngyösi Ferenc alpolgármester képviselt. A diákok megköszönték a város vendégszeretetét a tanulmányaik idejére, az alpolgármester pedig sok sikert kívánt a hallgatóknak a vizsgáikhoz és a munkájukhoz.

A Sárgulás a szántóföldi hagyományok mintájára kapta a nevét, a fiatalok is megérettek az „aratásra”, az elsajátított tudás beérett, így szimbolikusan learathatják az élet gabonáit. 

– Hallgatóink délelőtt az intézménytől búcsúztak el, majd a Bessenyei Ferenc Művelődési Házban tartottuk meg az ünnepségünket. Most a hagyományos Sárgulással a várostól, Hódmezővásárhelytől is elbúcsúztak. Este pedig Sárgulási bulival zárul a nap – tudtuk meg Mikó Edit dékántól, aki arról is beszélt, hogy idén 124 hallgatójuk búcsúzott, közülük körülbelül ötvenen az alapképzésben tanuló mezőgazdasági mérnökhallgatók, húsz körüli a külföldi hallgatók száma, a többiek pedig mesterképzésen vettek részt, néhányan pedig a felsőfokú szakképzésüket fejezték be. A ballagás még nem volt igazi búcsú, mivel a hallgatók most fél év szakmai gyakorlaton vesznek részt, utána záróvizsgát tesznek és megvédik a szakdolgozatukat.

– A mezőgazdaság nagyon jó tanár: szigorú, de folyton vizsgáztat bennünket. Itt hallgatóink számára biztosan nem ér véget a tanulás, mert ha komolyan gondolják, hogy az agráriumban képzelik el a jövőjüket, folyamatos tanulásra lesz szükségük. Több egykori hallgatónkkal is találkozunk később, akár azért, mert továbbképzik magukat, vagy beugranak egy-egy előadás erejéig. A legnagyobb élmény, amikor a volt hallgatóinkat kollégaként köszönthetjük – mondta Mikó Edit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában