Elvált Antal Andor és a Biacsi lányok útja

2021.12.01. 16:30

Továbbra is szurkol nekik a sikerekért

Huszonegy évig dolgozott együtt a Szegedi VSE-ben Antal Andor edző a Biacsi ikrekkel, Ilonával és Bernadett-tel. Sok sikert éltek meg együtt: világ- és Európa-bajnoki címeket szereztek, de a legkiemelkedőbbek a paralimpiai érmek, Ili egy-egy ezüstöt és bronzot nyert 1500 méteres síkfutásban a tanulásban korlátozottak T20-as kategóriájában. A tokiói játékok után örökre szétváltak útjaik.

Imre Péter

Vége a hosszú időre visszanyúló kapcsolatnak. Elváltak egymástól Antal Andor edző és a Biacsi ikrek, Ilona és Bernadett. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– A lányok tavaly kitalálták, hogy a 2024-es paralimpiai já­­tékokon is indulni szeretnének. Azt mondtam: ne vicceljetek, akkor már 80 éves leszek. Azt felelték, Andor bácsi fiatal. Majd 1 évre rá „megöregedtem” – foglalta össze két mondatban elválását az atléta Biacsi lányokkal, ikrekkel, Ilonával és Bernadett-tel a 77 éves tréner, Antal Andor. Eleinte utcai futóversenyeken indultak, és általában könnyedén győztek. Idővel kiderült, Ili a tehetségesebb: a világ- és Európa-bajnoki érmek mellett bronz- és ezüst­érmet szerzett a londoni és a riói paralimpián, 1500 méteres síkfutásban a T20-as kategóriá­ban. Az utóbbi években Szabó Erzsébet is erősítette a szakmai stábot.

Vége a hosszú időre visszanyúló kapcsolatnak. Elváltak egymástól Antal Andor edző és a Biacsi ikrek, Ilona és Bernadett. Fotó: Frank Yvette

Lányai

– Szinte mindent tudtam, és még tudok ma is róluk, igyekeztem mindenben a segítségükre lenni. Lányaimnak ne­­veztem őket, nemsokára, de­­cember 28-án lesznek 36 évesek – emlékezett a Biacsi ikrek eddigi edzője, Antal Andor.

Legalább 30 éve ismerem, láttam, keserű, bár igyekszik nem mutatni, nem is feltétlenül az elválás, hanem a módja viselte meg.

Jelek

– Voltak jelek, egyikük sem mondta ki, de éreztem, hogy va­­lami nincs rendben. Az idei edzőtáborokban és a tokiói paralimpián is többször félrevonultak Oroszi Zsuzsanna szövetségi kapitánnyal, utólag kiderült: a váltásról, a lehetséges új edzőről is beszélgettek. Feleslegesnek, kívülállónak éreztem magam a japán fővárosban, mikor ha­­zajöttünk, akkor mondták: An­­dor bácsi már megöregedett, váltani kell… – idézte fel.

Az indok, hogy a legutóbbi paralimpián többet vártak maguktól, az eredmény: Ili 5., Berni 8. lett 1500-on. Az is igaz, míg Rióban 118, Tokióban már 168 ország, nemzet sportolói vettek részt.

Fotó: Frank Yvette

A 2021-es versenyek főleg Bernadettnek nem jöttek össze, valamint a számukra kötelező Covid-oltás után mindkettőjüknek ízületi panasza volt, illetve a lengyelországi kontinensviadal után egyre több gondjuk, bajuk támadt, súlyfelesleggel is küszködtek.Az új tréner nem egy névtelen senki lett: a Vácott dolgozó Zemen János – egyébként 71 éves –, aki az 1976-os montreali olimpián 1500 méteren döntőbe jutott, és ott a 9. helyen végzett. Hetente kétszer találkozik, foglalkozik a lányokkal, a „maradék” napokon Tari János irányításával készül Ilona és Bernadett. Mikor minden kiderült, Antal Andor azt mondta: ugyanúgy szeretlek benneteket, mint eddig.

– Azóta is kommunikálunk, beszélgetünk. Szerintem végül is normálisan váltunk el. Igaz, azóta sokkal nyugodtabb az életem – mondta.

Bezárt ajtó

– Ha Párizsban jól szerepelnek, én leszek az első, aki gratulál nekik. De az biztos: visszaút nincs, az edzőjük már nem le­­szek ebben az életben – jelentette ki Antal Andor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában