Az ingatlanok is kevesebbet érhetnek

2019.10.04. 17:21

Az orrfacsaró bűz miatt is szenvednek az Ipoly soron

Több ezer ember életét keseríti meg az a bűz Makkosházon, ami a közeli sertéstelepről terjed. A probléma megoldása évek óta várat magára, az ott élők tehetetlennek érzik magukat.

K.A.R.

Bűz keseríti meg az Ipoly sor környékén élők életét. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Eszter több mint 20 éve lakik az Ipoly soron, évek óta küzd azzal, hogy nyáron nem tud szellőztetni. A ház egyik oldalán a közeli sertéstelep bűze, míg a másikon a kisbolt mellett kávézók cigarettafüstje miatt nem lehet ablakot nyitni. Katalin az ötödiken lakik, az ő lépcsőháza alatt egy étterem is van, ő is duplán szenved a bűztől.

– Itt lakást eladni szinte reménytelen, főleg ha a vevő pont nyáron jön és érzi a kellemetlen szagot. Ráadásul tényleg nagy a forgalom, hiába van itt a Vértó és a zöldövezet – részletezte a makkosházi asszony. A Délmagyarországban többször is írtunk arról, 2015-ben is arról panaszkodtak lapunknak, hogy az orrfacsaró bűz miatt a makkosházi lakótelep úgy néz ki, mintha kijárási tilalom lenne érvényben.

Tízezrek életét keseríti meg a kellemetlen szag

– A Makkosházon lakók kerestek meg, sokan panaszkodtak arra, hogy a Sándorfalvi út melletti sertéstelepről terjedő hígtrágyaszag odáig érződik. Édesapám jogász, javaslatára – ha más megoldás nem lesz – közkeresetet nyújtanánk be a cég ellen, hogy a bíróság kötelezze a fenti szaghatás megszüntetésére – magyarázta Molnár István Attila önkormányzatiképviselő-jelölt. Hozzátette, a panelban már a harmadikon alig lehet megmaradni nyáron, nemhogy a feljebb lévő emeleteken, ám sokaknak nincs pénzük klímaberendezésre. Ha nem nyitnak ablakot, szaunában érzik magukat az emberek, ha pedig szellőztetnének, az olyan, mintha a sertések mellett, a vágóhídon laknának.

Az árakra is kihat

Molnár András Attila ügyvéd édesapjától megtudtuk, a telepről terjedő bűz nemcsak a környékbeliek életminőségét rontja, hanem akár az ingatlanok értékét is csökkentheti.

– Rendelkezésre állnak jogi eszközök, például meg lehet keresni a közigazgatósági hatóságokat, és végső soron pert is lehet indítani a cég ellen, hogy ezt a tevékenységet korlátozza, avagy alakítsa át technológiai rendszerét. A megengedett szint alatti légszennyezés, bűzhatás esetén is kérhetik az ott lakók, hogy a cég szüntesse meg a környezetszennyezést, avagy technológiát váltva minimalizálja azt – magyarázta Molnár István Vince ügyvéd.

Óriási a forgalom a lakó-pihenő övezetben

Eszter azt is elpanaszolta, hogy a nagy forgalom is zavarja, két évig ugyanis le volt zárva az átmenő forgalom elől az utca, majd újra megnyitották, egyirányú lett.

– Lakó-pihenő övezet tábla van kint, vagyis nem lehetne itt átmenő forgalom, mégis rengetegen járnak erre. Aláírást is gyűjtöttünk évekkel ezelőtt, és jeleztük a polgármesternek a problémát, azóta sem válaszoltak – tudatta az asszony. Emellett még gondot okoz a tó mellett élőknek annak oxigénkeringető rendszere, ami igen hangos, valószínűleg teljes karbantartást igényel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!