A plébánia végórái

Sürgős felújításra szorul a mindszenti plébánia épülete. A legszükségesebb munkákra 2,5 millió forintra lenne szükség. Jánosi Szabolcs, a település új plébánosa szerint az épület csak kívülről és messziről néz ki viszonylag szépnek – belül mára majdnem lakhatatlanná vált.

Korom András

Dobozban tartja könyveit Jánosi Szabolcs. A plébános attól tart, hogy a teli könyvesszekrények alatt beszakadna a padló. Fotó: Tésik AttilaKaotikusnak nevezte a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a mindszenti római katolikus plébánia épületében uralkodó állapotokat Jánosi Szabolcs. A kisváros új papja szerint az épület falai vizesek, salétromosak, s bizony a rágcsálók is szép számmal megtelepedtek benne. A felújítás legszükségesebb munkálatai 2 millió 500 ezer forintba kerülnének, ám a hívek eddig csak félmilliót tudtak összegyűjteni erre a célra. Márpedig a munka halaszthatatlannak tűnik, hiszen a pince is bármikor beszakadhat.

– Az épület kívülről és messziről szépen néz ki, de ha valaki közelebb jön, már láthatja, hogy baj van. Belül a folyosó és a padló is nagyon szépnek látszik, sőt egy-két szobáját is szépen kifestették. Mindez azonban csak a látszat: a falak olyan penészesek, hogy a salétrom is kivert rajtuk. A padlózat is nagyon rossz állapotban van. A deszka alól a homok alapokat a talajvíz helyenként már régen elmosta. Óvatosan kell járkálni az épültben, ugyanis attól tartok, hogy beszakad a ház alatti pince – vázolta a helyzetet a plébános. Hozzátette: a bútorokat is oda helyezték el, ahol a padló még szilárdnak tűnik, nehogy azok egyszer csak eltűnjenek a mélyben.

A püspökség türelmet kér

Felmérik az egyház vagyonát a szeged-csanádi püspökség területén, e munka során számba veszik az egyházi épületek, így a plébániák állapotát is. Ezt követően kerítenek sort a legszükségesebb munkálatok elvégzésére – tudtuk meg Kisházi Kovács Lászlótól. A püspökség irodavezetője hozzátette: mindehhez időre, és főleg türelemre van szükség.

Úgy véli, az épületen csak a minimális munkálatokat kellene elvégezni. Ez azt jelenti, hogy a falakat sem szigetelnék le. Ha ezt is elvégeznék, akkor a költségek nyolcmillió forintra rúgnának. Ezért most csak a legszükségesebb teendőkre kerülne sor, azaz elkészítenék az aljzatbetonozást, elvégeznék a higiéniai falfestést, hogy három szoba is lakható legyen, s kicserélnék a réges-régi, mára teljesen elrozsdásodott vízvezeték-hálózatot.

A város képviselő-testülete tudomásul vette a plébános helyzetjelentését. Elvben támogatták is az épület rekonstrukciójának tervét. A városatyák azonban egy későbbi ülésükön döntik el, hogy milyen módon, és mekkora összeggel járulnak hozzá a felújítási munkálatokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!