Oroszországi túrán vették ki Oláh János vakbelét

1957-ben szerzett jogosítványt, tizenhetedik autóját használja, de a levezetett kilométereket nem számolja Oláh János, a vásárhelyi autóklub helyi csoportjának vezetője, akit nemrégiben tüntettek ki munkájáért. Autós kalandja szerencsére kevés akadt, igaz, egy túra vakbélműtéttel végződött számára. Bár eddig csak koccanása volt, az vele is előfordul olykor, hogy megbírságolják.

Korom András

Oláh János a volán mögött. Nem számolta a kilométereket. Fotó: Tésik AttilaA Szent Kristóf-érem ezüst fokozatát kapta meg a közelmúltban az autóklub vásárhelyi csoportjának vezetője. Oláh János régi autós, első saját kocsiját, egy S 100-as Skodát 1973-ban vásárolta, de 1957-ben, még katonaideje előtt szerzett jogosítványt. – Abban az időben nagy dolog volt megszerezni a jogsit, hiszen az szakmát is jelentett. Nagyon kevés autó járt még az utakon. Azért vizsgáztam le, mert nem szerettem volna gyalogos lövész lenni, s a jogsi azt jelentette, biztosan autóra kerülök – mondta Oláh János. Első autóját három év múlva cserélte Zsigulira abban a korszakban, amikor még évekig kellett várni a befizetés után az új autókra. A következő is egy 1200-as Zsiguli volt, majd az 1500-as következett, s jelenleg a tizenhetedik autója egy Renault Clio.

Első Skodája hűtőjéhez maga szerkesztett tágulási tartályt, miután a csehek ezt elfelejtették megtenni. Az eltelt évtizedek alatt sok helyen járt, de azt, hogy hány kilométert tett meg, nem számolta, de büszkén mondja, hogy koccanása is csak egyszer volt. Görögországból hazafelé jőve „ megtolt" véletlenül egy előtte haladó kocsit, mire a mögötte lévő őbelé szaladt. Az elöl-hátul összetört Ladát a határőrök olyan sajnálkozva nézték, hogy gyorsan felhúzták előtte a sorompót.

Legemlékezetesebb kalandja is egy, még az előző rendszerben tett autós kiránduláshoz kapcsolódik: Moszkván keresztül Tallinnba vezetett a túra, melyen családostól vett részt. A távot rendben teljesítették, visszafelé jövet történt baj. Ebéd közben rosszul lett, a kihívott orvos vakbélgyulladást állapított meg, így azonnal kórházba szállították és megoperálták. Az idehaza szokásos hat nap helyett azonban tizenhetet töltött benn, ugyanis a sebe úgy elfertőződött, hogy ismét fel kellett nyitni.

– A családom egy hotelben várta, hogy felgyógyuljak, ám azt nem ajánlották, hogy hazavezessek. Ezért végül Moszkvába szállítottak bennünket, onnét repültünk haza. A kocsit a magyar nagykövetségen őrizték, egészen addig míg, négy hónappal később érte nem repültünk az öcsémmel. Majdnem négynapi autózás után érkeztünk haza.
Oláh János az autóklub tagjaként eljutott Görög-, Spanyol- és
Olaszországba is – ez utóbbi ma is a kedvence.

Ha balesete nem is volt, azért büntetései akadtak. Legutóbb éppen új kocsija tréfálta meg, a világításával együtt a ködlámpáját is felkapcsolta. Járatlanságát a kapcsolók kezelésében nem méltányolták a kecskeméti rendőrök. Legutóbb a vásárhelyi Oldalkosár utcában intette le a járőr. Ott előtte cserélték ki a negyvenes táblát harmincasra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!