Politikusok újévi fogadalmai Vásárhelyen

Rendhagyó újévi fogadalmat tett Kispál Ferenc: a vásárhelyi országgyűlési képviselő több társával együtt olyan törvénymódosításon dolgozik, amely – remélik – megakadályozza, hogy lejárt szavatosságú élelmiszer kerüljön az országba. Bacsa Pál szocialista városatya viszont megfogadta: nem pipázik többé. Rárósi Imre azok közé tartozik, akik nem tesznek fogadalmat.

Korom András

Kispál Ferenc országgyűlési képviselő bevallotta, magánemberként nem tett fogadalmat, minden erejével parlamenti munkájára kíván koncentrálni. Honatyai minőségében azonban megfogadta, hogy szakértő képviselőtársaival együtt – felbuzdulva a francia példán – olyan törvénymódosítást kíván benyújtani a Tisztelt Háznak, mely biztosítja, hogy az országba ne kerülhessen be rossz minőségű vagy lejárt szavatosságú élelmiszer. – Olyan javaslatra gondoltam, mely lehetővé teszi a gyakori ellenőrzést, de támogatja a termelőket is, vagyis ha az üzletláncok felemelik a termékek árait, akkor a mezőgazdasági termelőktől is drágábban kell azokat felvásárolniuk – mondta. Hozzátette: az azonos minőségű áruk mozgását és versenyét ezzel nem akadályoznák.

Nem tett viszont újévi fogadalmat Rárósi Imre, a vásárhelyi közgyűlés Fidesz-frakciójának tagja. – Már 2005-ben leszoktam a dohányzásról, káros szenvedélyeim meg nincsenek, így nem volt mivel felhagynom az új évben. Fogyóznom sem kell, igaz, talán nem ártana egészségesebben élnem – mondta. A képviselő szerint az újévi fogadalmaknak nincsen semmi értelmük, csak arra jók, hogy legyen mit megszegni, vagy kifogást keresni arra, miért nem tartotta be az ember, amit elhatározott.
– A családom sem fogadkozós, ha valamit meg kell oldani, azt év közben is megtesszük – tette hozzá.

Nagy elhatározásra jutott az óesztendő végén, s fogadalmát eddig még meg is tartotta Bacsa Pál, a szocialista párt helyi szervezetének elnöke. – Elhatároztam, hogy végleg leteszem a pipát – mondta. A városatya már tavaly le akart szokni erről a káros szenvedélyéről, a pipázásról áttért a szivarozásra, most azonban teljesen elege lett a dohányzásból. – A két ünnep között megfájdult a fejem a füsttől, s nagyon fáradt is lettem tőle, ezért megfogadtam, abbahagyom. Két napja egyáltalán nem dohányzom – mondta. Felesége úgy segíti, hogy most ő is abbahagyta a cigarettázást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!