Télapó itt van: virgács, édesség került a kiscsizmákba

Bár a magyar Mikulás már ötödikén este telerakta a kisgyermekek cipőjét finomságokkal, és virgáccsal, hivatalosan december hatodika Miklós, azaz a Mikulás napja. Élnek-e még a hagyományok a vásárhelyeik körében? <br>

Barta Anett

Régebben azok a gyerekek, akik szerettek volna csomagot kapni, először kipucolták a kiscsizmájukat, és kitették az ablakba. Egyeseknél az is hagyomány volt, hogy levelet írtak a Télapónak és azt is a cipőbe dugták. Elmondhatjuk, hogy Hódmezővásárhelyen a legtöbb hagyományt még ma is tartják, habár egyre nagyobb divat lett pénzt, játékot adományozni hatodikán.

Mit rejtenek a Mikulás csomagok?

Mit rejtenek a Mikulás csomagok?
Kisné Szatmári Szabina két kisfia közül, csak az egyik kapott igazi Mikulás csomagot. A piros zacskóba belerejtettek minden finomságot, és emellett egy kisautóval is megajándékozták. A kisebbik fiú egy zenélős játékot kapott, túl kicsi még ahhoz, hogy édességet egyen. - A kiscipőt ki kellett takarítani, csak akkor jött el a nagyszakállú- magyarázza Szabina.

Akadt olyan gyerek, akinek a Télapó házhoz hozta az édességeket. - Vettem Mikulás-ruhát, elbújtam, átöltöztem és bejöttem az ajtón. Sajnos a fiam, Zétény felismert, de aranyos volt, benne volt a játékban - meséli Farkas Mihály, aki hagyományos, piros Mikulás zacskóban adta át az apróságokat kétéves kisfiának. A csokoládén kívül kisautókat is kapott, mert az a mindene.

Lengyel Zsófia Erika, a Mikulástól hagyományos ajándékcsomagot kapott, és persze virgácsot is. Anyukája Erika szerint szép hagyomány egy kisebb virgácsot is tenni a sok édesség mellé, őt is megajándékozták ezzel kiskorában. - A lányom nagyon édesszájú, nagyon örült a csomagnak. Persze egy kis virgácsot is odatettünk, hogy tudja, a Télapó figyeli – nevet Erika.

Sok helyütt azonban egyre jobban elterjed, hogy pénzt adjanak a gyerekeknek Mikulásra. - Nem tudom, hogy milyen csokoládét vegyek az unokáimnak, lehet amit kapnának meg sem ennék. Így ha jönnek a hétvégén inkább kapnak mindannyian annyi pénzt, amennyit az ajándékra áldoztam volna – árulja el Rózsika néni.

Címkék#Télapó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!