Világszínvonalú készülékkel az emlőrák ellen

Hódmezővásárhely – Az országban elsőként adták át Vásárhelyen a kórház emlőszűrő központjában azt a 3D-s mammográfiás készüléket, amely harmadával több korai emlőrákot képes felfedezni. A 178 millió forintos fejlesztés része a Szentessel és Araddal közös projektnek.

Munkatársunktól

Mintegy harmadával több korai emlőrákot képes felfedezni a vásárhelyi kórház korszerű emlőszűrő központjának új, 3D-s mammográfiás készüléke – hangzott el az átadási ünnepségen. [namelink name="Kallai Árpád"], a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó főigazgatója elmondta: Vásárhely ismételten felkerült a legek térképére, a világszínvonalú berendezést az országban elsőként adták át a városban.

Világszínvonalú készülékkel az emlőrák ellen. Fotó: MTI/Rosta Tibor (galéria)

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– A készülék képes a fedésben lévő kisebb elváltozásokat is kimutatni, a pontosabb felismeréssel pedig jobb a gyógyulási esély – jelentette ki a főigazgató. Az európai uniós támogatással megvalósult fejlesztés költsége több mint 592 ezer euró, mintegy 178 millió forint. A projekt a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program része, Szentessel és Araddal közös. A három városban összesen 1,8 millió eurót költhetnek el, hasonlóan új mammográfiás készülék lesz Szentesen és Aradon.

– A fejlesztés lehetőséget ad a digitális kép archiválására, továbbítására, a szakmai együttműködésre – folytatta Kallai Árpád. – Megújult a emlőszűrő centrum váróterme, ultrahangkészüléket is beszereztünk, amely segíti a jobb diagnosztikát. Az új részlegen konzultációs helyiséget alakítottak ki, ahol a daganatos betegségekkel foglalkozó, úgynevezett „onkoteam" munkája valamivel barátságosabbá válik – mondta a főigazgató.

Még januárban kezdődött a projekt: Vásárhelyen már túl vannak a szakmai képzéseken, és elindult a szűrésre ösztönző program. További feladat a kommunikációs és önkéntes képzés, tavasszal pedig a kistelepüléseken startol a szűrés.

* * *

Szűrés

Az emlőrák napjaink egyik leggyakoribb daganatos betegsége: hazánkban évente mintegy 2300-an halnak meg emiatt, és 6000-7000 az új beteg. Naponta 5 anya, feleség vagy lánygyermek, ötóránként egy nő hal meg. Az Egészséges Vásárhely programnak köszönhetően 2 év alatt a városban 43-ról 69 százalékra emelkedett a szűrésen részt vevők aránya. Az EVP vizsgálatain az elmúlt 5 év alatt összesen 66 nőnél állapítottak meg rosszindulatú daganatot. Az időben felismert mellrák ma már jól gyógyítható. Ehhez azonban az kell, hogy az érintett nők rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!