Fénysorompó az átjáróban

Címkék#vasút

Hódmezővásárhely - Közel 7 év után meghallgatásra talált a mindszentiek kérése, fénysorompót kapott a Déli utcai vasúti átjáró, amelyben korábban csak andráskereszt volt. Még 2007-ben történt halálos baleset az átjáróban, két fiatal vesztette életét.

Munkatársunktól

Fénysorompót helyeztek ki Mindszenten, a Déli utcai vasúti átjáróban. A napokban még munkások dolgoztak a kisváros bevezető útját és a Dózsa-telepet elválasztó átjáróban, ahol korábban csak andráskereszt volt. Még 2007 októberében egy szegvári és egy mindszenti fiatalember halt meg ott, miután Seat Cordoba autójukkal a szerelvény elé hajtottak.

Ezt követően az önkormányzat többször kezdeményezte a MÁV-nál, hogy fénysorompó biztosítsa az átjárót. A városüzemeltetési csoport és a MÁV szakemberei helyszíni bejárást is tartottak. A vasúttársaság álláspontja az volt: szívesen működtetik a fénysorompót, ám csak akkor, ha a telepítés költségeit az önkormányzat állja. Arra hivatkoztak: a hatályos jogszabályok szerint az átjárót elegendő közúti közlekedési táblákkal jelezni. A kisváros akkori polgármestere, [namelink name="Zsótér István"] még [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] korábbi miniszterelnöknek is írt levelet, s kérte: úgy változtassák meg a jogszabályt, hogy a vasúti átjárók biztonságát szolgáló berendezéseket a jövőben a MÁV-nak kelljen megépítenie. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter ígérte 2009-ben: a Déli utcai szerkezet építésére 40 millió forintot fordítanak, és hamarosan elkészül a sorompó.

Biztonságosabb lett a vasúti átjáró, hétfőtől próbaüzem. Fotó: Török Anita

Biztonságosabb lett a vasúti átjáró, hétfőtől próbaüzem. Fotó: Török Anita
– Örülök, hogy 7 év után végre vonat által vezérelt fénysorompó került az átjáróba. Hétfőn kezdődik a próbaüzem, ami két hétig tart, így augusztus 25-étől élesben működik a fénysorompó. A beruházás a tervezéssel együtt mintegy 32 millió forintba került. Az önkormányzat azt vállalta, hogy a Déli utca felőli részre kihelyezi a vasúti átjárót jelző táblát, a másik oldalra a MÁV teszi ki, a többi költséget is a társaság állta – mondta lapunknak Zsótér Károly mindszenti polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!