Német főiskolások Vásárhelyen: Lilli és Melanie küzd a homokkal, lapáttal

Hódmezővásárhely - A lányok az evangélikus egyház partnerkapcsolatának köszönhetően érkeztek Vásárhelyre egy hétre. Mehettek volna Finnországba vagy Tanzániába is.

T.A.

– Homok, lapát – próbálta magyarul kiejteni több-kevesebb sikerrel Lilli azokat a szavakat, amelyekre a vásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvoda kicsijei tanították. A német főiskolás lány diáktársa, Melanie csak mosolygott barátnője próbálkozásán. A gyerekek viszont nem problémáztak azon, hogy a leendő óvónők egy kukkot sem beszélnek magyarul. Szeretettel bújtak az augsburgi vendégekhez, türelmesen magyarázva nekik, melyik építőkocka hová való. A lányok az evangélikus egyház partnerkapcsolatának köszönhetően érkeztek Vásárhelyre egy hétre. Mehettek volna Finnországba vagy Tanzániába, de Magyarország mellett döntöttek. Lilli már korábban is járt hazánkban, és nagyon jól érezte magát.

Imádnak a német lányokkal játszani a vásárhelyi ovisok. Fotó: Török Anita

Imádnak a német lányokkal játszani a vásárhelyi ovisok.
Fotó: Török Anita

– Nálunk annyiban más az óvodai szolgáltatás, hogy gondozási díjat is kell fizetni a szülőknek. Minél fiatalabb a gyerek, minél több törődést, gondozást igényel, annál többet. Havonta akár 300 eurót is. Az idősebbek után viszont csak 80 eurót – magyarázta a német rendszert Lilli. Persze az óvoda költsége attól is függ, hány órát van a Kindergartenben a gyerek. Akár 2-3 órára is beviheti a szülő – tette hozzá.

A német lányok délelőttönként segítik az evangélikus óvodában dolgozók munkáját. Emellett az intézmény vezetője, Benséné Sándor Erzsébet külön programokról is gondoskodott Lillinek és Melanie-nak.

– Megnéztük a városháza tornyát, ahonnan nem mindennapi a kilátás. Jártunk a szegedi halfesztiválon és a kardoskúti pusztában, ahol valóban különleges élményben volt részünk. Kipróbáltuk a karikás ostort, hát nem volt egyszerű mutatvány – jegyezte meg nevetve Lilli.

Címkék#óvoda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!