Csongrád megye 2014-ben: Hódmezővásárhely

Összegyűjtöttük, mi történt Hódmezővásárhelyen 2014-ben.

Munkatársunktól

Január

21.: Halálos tűzeset történt a Csengettyű köz tízemeletesének egyik lakásában. Egy nő dohányzott, közben elaludt, és kigyulladt a fotelje. Égési sérüléseibe a szegedi klinikán belehalt.
22.: Széles Anna színművész és a Kodály-tanítvány Steiner Béla zeneszerző, karmester, zenepedagógus kapta a 2008-ban alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.
23.: Életének 84. évében elhunyt Ferrari Violetta, az 50-es évek egyik legnépszerűbb hazai színésznője. A Jászai Mari-díjas színésznő 1930. április 25-én Hódmező-
vásárhelyen született.

Február

3.: Két embert helyeztek biztonságba a hideg elől és mentettek meg a fagyhaláltól a rendőrök. Az egyik, egy 51 éves férfi egy helyi társasház alagsorában feküdt. Két órával később a vasútállomáson egy 36 éves férfit találtak a járőrök.
Lemondott a BFMK igazgatói posztjáról, és népműve-
lőként folytatja munkáját Gajdán Bálint a Bessenyei műve-
lődési központban. Korábban 240 ezer forintos pénzbüntetést fizetett, mert megsértette szomszédja személyi szabadságát.
12.: Halálos motorbaleset áldozata lett egy fiatal, 21 éves vásárhelyi labdarúgó-játékvezető.
13.: Teljesen megújult a vásárhelyi szerb ortodox templom: a külső rész 44,5, a belső 38 millió forintba került, és helyére tették a 19 millió forintból újjávarázsolt ikonosztázt.

Április

26.: Vásárhely Steinway & Sons zongorát vásárolt közadakozásból, közel 50 millió forintból. Ebből 30 milliót a Szerencsejáték Zrt. fizetett. A hangszert szeptemberben a vásárhelyi kötődésű zongoraművész, Hegedűs Endre avatta fel.

Hegedűs Endre avatta fel Vásárhely hangversenyzongoráját. Fotó: MTI

Hegedűs Endre avatta fel Vásárhely hangversenyzongoráját. Fotó: MTI
Június

1.: Órákon át helyszíneltek
a rendőrök annál a vásárhelyi háznál, ahol gázpisztollyal rálőttek az ott lévő férfira, aki könnyebben sérült meg.
4.: A helyszínen meghalt az a 34 éves hódmezővásár-
helyi férfi, akire a reggeli órákban Mártélyon, a ró-
mai katolikus plébánia udvarán – bontás közben – rádőlt egy vályogfal. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.
Győzött a vásárhelyi alapítású Dodgem a Kié a legjobb sulizenekar? online tehetségkutatón.
8.: Lázár János, Vásárhely országgyűlési képviselője a Sándor-palotában átvette miniszteri kinevezését, a Miniszterelnökséget irányítja.
26.: A Varga Árpád Zsolt rendező készítette, a mindszenti Máriás Ferenc erdészről szóló film fődíjat nyert a X. Göcsej Filmszemlén.

Július

3.: A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek díját kapta meg a Hódfó Szociális Foglalkoztató (hímzés), Bereczné
Lázár Nóra hímestojás-festő és Ambrus Sándor fazekasmester.

Szeptember

1.: Három év hercehurca, pereskedés után újra megnyitotta kapuit – a diákok és a sportegyesületek előtt – a Balogh Imsi Sportcsarnok.
9.: A vidékfejlesztési hivatal költözik a 3 éve üresen álló, egykor a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek otthont adó, Kálvin János téri épületbe, amit 250 millió forintból újítanak fel, alakítanak át.
17.: Két vásárhelyi körzeti megbízott, Solti Balázs és Majzik Attila főtörzsőrmester megmentette egy 40 éves tabáni férfi életét, aki családi házának garázsában öngyilkos akart lenni.
24.: 31 éves, háromgyer-
mekes baksi férfi veszítette életét Mindszenten áramütés következtében, munkahelyi balesetben. Az első vizsgálatok megállapították a munkáltató felelősségét.
27.: Átadták a Szabadság tér felújított házait Vásárhelyen. A projektben 6 társasház homlokzati felújítása, hőszigetelése, nyílászárócseréje valósult meg, ez 210 lakást érintett, ebből 108 önkormányzati.

A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasa, Szabó Ábel. Fotó: Karnok Csaba

A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjasa, Szabó Ábel. Fotó: Karnok Csaba
Október

5.: A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, amelyen 155 művész 213 alkotása szerepelt az Alföldi Galériában, a fődíjat és a Tornyai-plakettet Szabó Ábel festőművész kapta.
10.: A Szegedi SZEFO Zrt. újabb telephelyet nyitott Vásárhelyen, a Petőfi utcában, ezzel már 250 embert foglalkoztat a városban, közülük 175 megváltozott munkaképességű.

A Szegedi SZEFO Zrt. új vásárhelyi telephelyén 250 ember kapott munkát. Fotó: Imre Péter

A Szegedi SZEFO Zrt. új vásárhelyi telephelyén 250 ember kapott munkát. Fotó: Imre Péter
December

19.: Megkezdődött a volt Kossuth-iskola bontása, helyén rekreációs parkot építenek.
21.: Átadták az 500 millió forintból épült élményfürdőt Vásárhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!