Parkolási kártya nélkül maradt a beteg férfi

Tíz éve 100 százalékos rokkanttá nyilvánították Süli Józsefet, idén mégsem hosszabbították meg a parkolási igazolványát. A férfi bírósághoz fordult, ahol újabb orvosszakértői vizsgálatot indítványozott a bíró. Süli József nem tudta kifizetni a 80 ezer forintot, amibe az került volna.

Kovács Erika

​Módosítani kellene a rendeletet


Parkolási kártya a fogyatékossági támogatásban részesülőknek automatikusan jár, vagy a közlekedési képesség vizsgálata alapján ítélik meg – tudtuk meg Kovács Ágnestől, a Mozgáskorlátozottak Országos Egyesülete (MEOSZ) elnökétől. – A rossz rendelet miatt több mozgáskorlátozott ember is elesett a közlekedési kedvezményektől az utóbbi időkben. Míg egy más fogyatékossággal élőnek ez automatikusan jár, addig bizonyos amputációk miatti mozgássérültek nem biztos, hogy megkapják. Szövetségünk javaslatot terjesztett be az Emberi Erőforrások Minisztériumához a rendelet módosítására. Addig megyünk, amíg a rendelet fonákságait meg nem szüntetik – ígérte lapunknak.

Márciusban járt le Süli József mozgáskorlátozott-parkolási kártyája. Mivel sűrűn jár vizsgálatokra, és nehezen mozog, szerette volna meghosszabbíttatni.


– Először csak az orvosi papírjaimat kellett elküldeni – mesélte a 70 éves férfi. – Ez alapján a mozgáskorlátozottságom 25 százalékban állapították meg. Nem fogadtam el, fellebbeztem. Berendeltek felülvizsgálatra. A háziorvos készített egy összefoglalót a betegségeimről. Azt írta, az állapotom végleges, nem javul.


Süli József a 70-es években sokáig küzdött csontrákkal. Legyőzte, de a bal karját csak 50 százalékban tudja használni. A daganatos betegség előtt és után is sofőrként dolgozott. Állandósuló hátfájása miatt munkahelyet váltott, autókat műszakiztatott. 1999-ben hátgerincsérvvel műtötték. Egy évvel később 76 százalékos rokkanttá nyilvánították, nem dolgozhatott tovább. 2005-ben szívműtéten esett át, akkor lett 100 százalékos rokkant. Az addigi III-as fokozatból II-esbe sorolták. 2006-ban újabb hátgerincsérvműtétje volt. Süli József a bőrrák egy kevésbé agresszív változatával is küzd. Eddig 12 ambuláns műtétet végeztek rajta. A csomók mindig új helyen alakulnak ki.


– A gerincsérvem harmadjára is kiújult, de az orvosok már nem javasolják az újabb műtétet – sorolta Süli József. – Fájdalmaim vannak, a lábam is zsibbad. A legjobb rá a vízi torna. Sokat járok orvoshoz is. A kórház közelében szinte lehetetlen megállni, messziről kell begyalogolni, ami nekem fájdalmas és fárasztó. De a fürdőnél és a boltoknál is ugyanez a helyzet. Furcsállom, hogy ennyi betegséggel nem számítok olyan szinten mozgáskorlátozottnak, hogy a parkolókártyám megújítsák. Közben hányszor látom, hogy szép autókból fitt mozgású férfiak, nők pattannak ki, és a műszerfalra dobják a mozgáskorlátozotti kártyájukat. Volt, amelyikre rápillantottam a szélvédőn keresztül. Friss volt…

 

Március 1-jén járt le Süli József parkolókártyája. Nem újították meg. A szerző felvétele

Március 1-jén járt le Süli József parkolókártyája. Nem újították meg. A szerző felvétele


Süli József a Munkaügyi Bíróságon is kereste az igazát. Mutatta a határozatot, amin az áll, hogy a bíróság nem állapíthatja meg, hány százalékos rokkant. A bíró ezért igazságügyi orvosszakértő kirendelését indítványozta.

– Nyolc napon belül 80 ezer forintot kellett volna befizetnem a Szegedi Törvényszék Gazdasági Hivatala számlájára. Nem tettem meg. A nyugdíjam alig több ennél az összegnél. Erről levélben értesítettem a bíróságot. Miből éltem volna a következő hónapig? Most marad a bosszankodás, a gyaloglás és a fájdalom. Remélem, a perköltséget nem velem fizettetik meg! – zárta a férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!