Küzdenek a parkolókártyáért a rokkantak

Csongrád megye, Hódmezővásárhely - Igazságtalannak tartja a mozgáskorlátozottak egyesülete, hogy a járni alig tudó rokkantak egy része nem kap parkolókártyát, míg más fogyatékossággal élők alanyi jogon jutnak a kedvezményhez. Decemberi történetünkhöz az interneten számos hozzászólás érkezett.

Kovács Erika

Sokan jártak így


Süli József történetéhez sokan szóltak hozzá a Facebookon, jelezve, hasonló cipőben járnak. Elekes Imre azt írta, 15 évig volt parkolási kártyája, ami nemrég járt le. Próbálta ő is megújíttatni. „Engem is elutasítottak, hogy nem vagyok elég rokkant, holott 67 százalékkal véglegesítettek. … Újabb felülvizsgálatra hívtak be, de műtét miatt nem tudtam elmenni." „Pillanatnyilag derék- és térdartrózisom miatt körülbelül 50-60 méterre tudok csak gyalogolni, de nagyon sok esetben ennél messzebb tudok leparkolni" – sérelmezte Kovács Miklós egy másik hozzászólásban. Verebélyiné Szilvia férjének 1 százalék hiányzott ahhoz, hogy megkapja a közlekedési kedvezményeket. „Hétszer műtötték csípőprotézisre. … Milyen betegség kellene még ahhoz az 1 százalékhoz?" – tette fel a kérdést.

Ha kell, akár utcára is vonulnak a Mozgáskorlátozottak Országos Egyesülete tagjai, hogy változzon meg a rendszer, amely alapján a mozgássérültek parkolási igazolványhoz jutnak. Lapunkban nemrég írtunk a hódmezővásárhelyi [namelink name="Süli József"] kálváriájáról (2015. december 24.: Parkolási kártya nélkül maradt a beteg férfi). Az idős férfinak márciusban járt le a mozgáskorlátozotti parkolási kártyája.


Mivel nehezen mozog, szerette volna meghosszabbíttatni. A kérését elutasították, ami ellen fellebbezett. Mivel a felülvizsgálat sem hozott kedvező eredményt, a bírósághoz fordult. A bíró szakértői vizsgálatot indítványozott, aminek a költségeit – 80 ezer forintot – 8 napon belül kellett volna befizetnie. Erre azonban nem volt pénze.


A Mozgáskorlátozottak Országos Egyesülete már ősszel jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy szerintük nem igazságos a jelenlegi elbírálási rendszer.


– Javasoltuk, hogy vizsgálják felül a közlekedésiképesség-minősítést – mondta [namelink name="Kovács Ágnes"], a MEOSZ elnöke. A jelenlegi minősítési rendszerben akinek csökkent a járótávolsága, lépcsőn járni nem képes, annál maximum 11–20 százalékos egészségkárosodást állapítanak meg. Aki a járásban bizonytalan, segítséget igényel, ő is csak 30 százalékot kap. Az egyéb fogyatékossággal élők viszont alanyi jogon jutnak a kedvezményekhez.


– A látás- és hallássérültek, autisták, értelmi fogyatékossággal élők is kapnak parkolókártyát – magyarázta az elnök. – Így sokszor előfordul, hogy sorstársainknak nem jut hely. Többek között azt kértük a minisztériumtól, hogy ezeket a parkolókat hagyják meg a súlyosan mozgáskorlátozottaknak, mert ők nem tudnak gyalog nagyobb távot megtenni. Kerekesszékkel a ki- és beszálláshoz elegendő helyre lenne szükség. A többi, fogyatékossággal élő ember a normál parkolóhelyen is elboldogul. Javasoltuk, hogy legyen kétféle parkolási igazolvány, egy a mostani jogosultságokkal a mozgáskorlátozottaknak, egy másik pedig a többi fogyatékkal élőnek azzal a kitétellel, hogy speciális parkolóhelyre nem állhatnak be.


A MEOSZ kéréseit a minisztérium elutasította. – Megdöbbentett bennünket, hogy [namelink name="Nyitrai Imre"] államtitkár levele szerint a más fogyatékossággal élőkkel szemben diszkrimináció lenne, ha az előterjesztéseinket támogatnák. Mi ellenben azt tartjuk diszkriminációnak, hogy olyan a minősítési rendszer, amely szerint egy járni nem tudó vagy végtaghiányos ember nem kap parkolókártyát. Nem adjuk fel. Tovább küzdünk a mozgáskorlátozottak jogaiért – tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!