Szökni próbált a bárány, de elkapták

Hódmezővásárhely - Elszabadult egy bárány tegnap a vásárhelyi állattenyésztési napok kezdetén. A jószág nem jutott sokáig, egy bátor látogató elkapta a szökevényt. Ma az eredményhirdetéssel és a díjkiosztókkal folytatódik az ország legnagyobb mezőgazdasági kiállítása.

Antal Sándor

Malacburger és rétes


A vásársorhoz a finomabbnál finomabb ételek illata csalogatja a látogatókat. A malacburger 1500, a kürtőskalács 800–1000, a rétes 500–800, a hot dog 600 forintba kerül.

– Hároméves és már ekkora! – csodálkozott tegnap egy kislány az egyik húsmarhakarámnál Vásárhelyen, a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitása után. A Hód-Mezőgazda kiállítási centruma a szakmabeli látogatókon kívül elsősorban a gyermekes családokat vonzza – idén először négy napig, vasárnap estig tart a rendezvény. Mintegy ezer állatot tekinthetnek meg a Kutasi útra kilátogatók: lovak, baromfik, halak, juhok, sertések, hús- és tejelőmarhák vannak vásáron.


A gyerekek az állatokat és a gépeket csodálták, a tejet is megkóstolták. – Hideg, de nagyon finom. Szeretem a tejet – mondta a 6 éves [namelink name="Kenderesi Péter"]. A kisfiú a bocikra volt leginkább kíváncsi, és azt is várta, hogy felüljön egy kiállított traktorra.

Megnyitották az állattenyésztési napokat Vásárhelyen. Fotó: Antal Sándor (galéria)


– Figyeltük őket este, nehogy összekoszolják magukat a bírálat előtt – mondta a jószágokról [namelink name="Horváth József"]. A komáromi férfi hajlakkal állítgatta egy marha szőrét. Körülötte a földön a fodrászüzletekben található szinte összes eszköz megtalálható volt. Miközben beszélgettünk vele, már egy másik „pácienséért" izgult, amely a holstein-fríz show-bírálaton szerepelt.


A juh- és kecskebírálat közben elszabadult egy bárány, amit az egyik látogató segítségével fogtak be. – Milyen bátor vagy, apa! – mondta annak a férfinak a lánya, aki elkapta az állatot. Közben a közönség is jól szórakozott.

Idén egy nappal korábban kezdődött a rendezvény, mert – ahogy azt megírtuk – a fővárosban egy nemzetközi konferenciát tartanak, amelynek kísérőprogramja a vásárhelyi kiállítás, amely ma is 9 órakor nyit. Délelőtt ünnepélyes díjkiosztó lesz, majd különböző bemutatókat – csikós, tenyészmén, húsmarha, fejés, hal, fogat – tartanak.

 

A megnyitón mondták


Nagy István földművelésügyiminiszter-helyettes a megnyitón arról beszélt, az állam minden támogatást megad a gazdáknak, de tudják, hogy ez még mindig kevés. A politikus arra kérte a vásárlókat, hogy a pultok előtt felelősen döntsenek, és magyar terméket vegyenek. – Nehéz helyzetben van az állattenyésztés. Különösen a sertés- és a tejágazat – kezdte [namelink name="Antal Gábor"]. A Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója szerint hatalmas a kiadás és a bevétel között a különbség, de kedvező a kormány hozzáállása, és már megtették az első lépéseket az ágazat fellendítéséért. Almási István, Vásárhely polgármestere és [namelink name="Győrffy Balázs"], a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is beszélt az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!