Akár 114 méter mélyre is mennek az öntözővízért

Kilenc éve fúr kutakat a vásárhelyi Zenke Erik. Locsolásra való víz általában 10-25 méter mélyen található, de előfordult már, hogy több mint 100 métert kellett lefúrni.

Imre Péter

– Régóta fel akartunk húzni a kertben egy épületet és ahhoz kutat fúratni – mondta el a vásárhelyi [namelink name="Vári Csaba"]. – Az építési vállalkozó azt mondta: előbb jöjjön a kút, ami így bekerülhet a tervezett helyére, a garázsba, közvetlenül a fal mellé. Télen nem fagy el, nyáron ideális lesz locsolásra.


Váriéknál a 36 éves helyi kútfúró, [namelink name=" Zenke Erik"] dolgozik majd. Munkatársaival évente 100 kutat fúrnak főleg Csongrád megyében, de akad megrendelés Békésből, Bács-Kiskunból és Szolnokról is. Öntözésre alkalmas vízréteget 10–25 méteren találnak, ez főként magas vastartalma miatt másra nem alkalmas.


Előfordult, hogy többszöri próbálkozásra találtak vizet, és olyan is, amikor egyáltalán nem. Ez náluk a vállalkozó kockázata, vagyis ilyenkor az ügyfélnek nem kell fizetnie. Az árak egyébként 1000-től 1800 forintig terjednek méterenként. Általában a tanyákon majdnem pontosan tudják – a korábbi gyakorlatból –, milyen mélyen rejtőzik a vízréteg, például amikor télen elfagy a kút, és gyorsan újat kell fúratni.


 

Címkék#ivókút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!