Most az úszó-Eb-n önkénteskedik: Csűrös István mindig szívesen segít, ha kérik

Hódmezővásárhely- A vasárnapig tartó vásárhelyi junior úszó-Európa-bajnokság legidősebb önkéntese a helyi, 78 éves Csűrös István, aki a doppingos csoportnak segít. Két napig a román válogatottat is gardírozta. Azért vállalta, mert belefér az idejébe, és ha tud, egyébként is mindenkinek szívesen segít.

Imre Péter

Százhatvanan vannak


Százhatvan önkéntes dolgozik a vasárnapig tartó vásárhelyi 43. Arena junior úszó-Európa-bajnokságon, és többféle, az eseménnyel összefüggő feladatot kell ellátniuk. Eddig hibátlanul teszik a dolgukat. Az önkéntesek zöme helyi, de jelentkeztek Szegedről és Szentesről, valamint Budapestről, Kalocsáról és Bajáról is. Egy svédországi magyar is tagja a csapatnak, ő a svéd válogatott csapatkísérője.

– Belefér az időmbe, és amennyiben hasznomat veszik, szívesen jövök. Szakmába is vág, nyugdíjas testnevelő tanár vagyok – mondta a Vásárhelyen zajló 43. Arena junior úszó-Európa-bajnokság legidősebb, 78 éves önkéntese, [namelink name="Csűrös István"]. Pista bácsi Romániában született, a bukaresti egyetemen szerzett tanári diplomát. Huszonhét éves koráig élt délkeleti szomszédunknál, utána Magyarország, Budapest, Szekszárd és Hódmezővásárhely következett.


– A sport mindig is közel állt hozzám. Romániában a bukaresti Stinca együttesénél az első osztályban vízilabdáztam és jégkorongoztam, utóbbi sportágban megfordultam Kolozsvárott is. Magyarországon a Fradihoz kerültem, és a zöld-fehérekkel, a bajnok Újpesti Dózsa mögött, ezüstérmet szereztünk az 1968–69-es pontvadászatban. Így zártam jégkorongos pályafutásomat, szép emlékeket őrzök. Szekszárdra kerülve kézilabdával foglalkoztam, játékosként és edzőként, kialakítottam és felépítettem egy utánpótlásbázist – sorolta életének sportos állomásait Pista bácsi.


Amikor toboroztak, Csűrös István – mivel remekül beszél románul – a román válogatott mellé jelentkezett tolmácsnak, idegenvezetőnek, csapatkísérőnek. A keddi és a szerdai napot velük töltötte, majd [namelink name="Bán Sándor"] mesteredző, az önkéntesek vezetője arra kérte: a folytatásban a doppingos csoportnak segítsen. Vállalta.


– Egyszerű a munkám. A doppingtesztre kiválasztott versenyzőt el kell kísérni a vizsgálatra a doppinglaborba, figyelmeztetve, valamilyen személyes okmányt hozzon magával, a legjobb az útlevél. Ez egész napos elfoglaltságot jelent, de azért a románokkal abban egyeztünk meg, ha valamit segíthetek, szóljanak, hívjanak telefonon, szívesen állok a rendelkezésükre – mondta. Elárulta, az úszáshoz is köti sportmúltja: még Romániában indult egy maratoni, 24 kilométeres versenyen, 18. lett. Ma is aktív: biciklizik és rendszeresen jár úszni a strandra.


Hódmezővásárhelyre úgy került, hogy az egyik fia Szegeden, a másik Békéscsabán él, így mindkettőjükhöz és az unokákhoz is közel lehet. A nyugdíjas lakóparkbeli otthont a gyermekei intézték neki és feleségének, Ildikónak. – Az önkéntes munka mellett arra is van időm, hogy a versenyeket nézzem és szurkoljak. Nagyon örültem az eddigi magyar érmeknek – mondta Pista bácsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!