A vásárhelyi Elek család 730 éve

A mára több mint 30 éves munka eredményét könyv rögzíti, amit a közelmúltban mutattak be, a címe: 730 év - Az Elek család története.

I. P.

– Több mint 20 éve, 1983/84-ben kezdtem foglalkozni családfakutatással, akkor is egy véletlen folytán. Zsoldos Ernőtől kaptunk levelet Amerikából, aki annyit tudott az őseiről, hogy Vásárhelyről vándoroltak ki az 1890-es években. Kereste a hozzátartozóit, és mivel anyósom révén rokonságban vagyok a Zsoldos családdal, belevágtam. Ebből született az első családfa. Az Elek família történetét 1986-ban kezdtem felgöngyölíteni. Iszonyúan nehéz, de szép és tartalmas elfoglaltság – vallotta 9 és fél évvel ezelőtt lapunknak Elek András.


A mára több mint 30 éves munka eredményét könyv rögzíti, amit a közelmúltban mutattak be, a címe: 730 év – Az Elek család története. A bemutatóra megtelt a városháza díszterme, több mint 150-en vettek részt az esten, és az ország minden tájáról, Leányfalutól Acsán át Szegedig hazatérték a Vásárhelyről elszármazott Elekek, hogy megismerhessék családjuk történetét. Az 500 oldalas könyv 30 év kutatását és történeti forrásait összegzi. A száraz tények olvasmányossá váltak a kötetben.


Az Elek név már az Árpád-házi királyok idején is gyakori volt, igaz, akkoriban az Endrével azonosként is használták.


– A precizitás nagyon fontos, a kibányászott adatokat párosítani kell, és olykor logika is szükséges a továbblépéshez. Egy egyszerű családfa viszonylag rövid idő, pár hónap alatt megcsinálható. Aki éveket áldoz erre – az már hülye. Persze jó értelemben véve. Ilyen vagyok én is, nálam szenvedéllyé vált – közölte a korábbi beszélgetésben Elek. Munkája nyomán precíz mű született. A kiadvány függelékében olvashatók a nemesbikki, nagykaposi, sajószentpéteri és domaházi Elek-rokonságok történetei is.

 

A kezdetek


Az 1738/39-es pestisjárványt követően Elek András fazekasmester – aki a Vásárhelyen élő Elekek őse – a jobb megélhetés reményében 1745 márciusában Hódmezővásárhelyre költözött két fiával és második feleségével. Ekkortól kezdődik az Elek család 270 évre visszanyúló helyi fejezete. A református vallású családfőt és fiait a dél-alföldi város első fazekasai között tartják számon. A 19. századtól kezdtek gazdálkodni az Elekek, szereztek földeket, és váltak a város gazdatársadalmának megbecsült tagjaivá. Az 1900-as évek elején már

36 Elek család élt Vásárhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!