Berei Béla ma is nyeregbe száll

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Berei Béla két esztendeje határozta el, hogy lovasiskolát alapít. A lelei út melletti tanyáján ma kilenc ló ropogtatja a zabot, közülük három már versenyen is részt vett.

Korom András

Kibérelt egy Vásárhelyhez közeli, lelei út mellett álló tanyát, s ott hozta létre a Totál Szerviz Sportkört Berei Béla, a Totál Szerviz és Javító Kft. ügyvezetője, aki november végén vette át a Délmagyarország és a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Presztízs Díját Az év vállalkozása kategóriában. Két éve határozta el, hogy lovasiskolát alapít olyan gyermekek számára, akik versenyezni szeretnének. – Mind a négy unokám szeret lovagolni, először őket kísértem el, s ha már elvittem őket, annyi év után magam is nyeregbe ültem. Igaz, húsz kilót kellett fogynom ezért, viszont helyrejött a derekam, a lábam és a térdem is – mondta Berei Béla.

A lovastanya létrehozásában jelentősen motiválta az is, hogy azt tapasztalta, leépültek a korábbi vásárhelyi lovassport lehetőségei. Ezért alapította meg a cége sportkörét, vásárolta meg első két lovát, majd két hónap alatt a többit. Ma a Berei-tanyán kilenc 4-5 éves ló ropogtatja a zabot az istállóban. A versenyzőket kész pályák várják. Hamarosan fedett lovardát is építenek a tanyán.

Berei Béla kedvenc lova, Bonifác hátán. Fotó: Tésik Attila

Berei Béla kedvenc lova, Bonifác hátán.
Fotó: Tésik Attila

– Nem a hobbiból lovaglókra számítunk, hanem azokra a 10-14 éves gyermekekre, akik sportolni szeretnének. Ezért dolgoznak nálunk idomító lovasok, s tart edzéseket a haladóknak a kiskunhalasi Fodor Gábor – mondta Berei Béla.

A jelentkezők először az alapoktatáson vesznek részt, majd a futószáras edzések után az alap díjlovagló mozdulatokat sajátítják el, s a legjobbak díjugrató edzésekre járhatnak. – Három lovunk már részt vett versenyeken, a kezdő lovak díjugratásán jó stíluseredményeket értek el – tette hozzá Berei Béla, aki hetente két-három alkalommal maga is nyeregbe száll, hogy a lelei úttól egészen Kopáncsig barangoljon a paripája hátán.

Berei lovas múltja

Berei Béla a budapesti II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskolában tanult, ahol kötelező tantárgy volt a lovaglás. Később ipari tanulóként a méneséről híres Mezőhegyesre került. 21 éves korában már Vásárhelyen szállt nyeregbe. Az Állami Gazdaság Völgy utcai istállójából Szalay Ferenc és Lelkes István festőművésszel lovagolt ki számtalan alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!