Birkák, kecskék legeltek - ez önmagában nem meglepő, csak az, hogy hol!

Hódmezővásárhely - Kecskék és birkák legeltek Hódmezővásárhelyen az Arany temetőben, a sírok között. Mint megtudtuk, a lezárt temető területét egy vállalkozó bérli. 59 éve volt ott utoljára temetés, így azt mondta, az állatok nem sértenek kegyeletet.

Kovács Erika

Legelésző kecskéket és birkákat fotóztunk le az Arany temetőben. Hogy ez szabályos-e, először a temető tulajdonosát, a Susáni Református Egyházközség vezetőjét kérdeztük, aki megtiltotta, hogy ezzel a témával foglalkozzunk. Ezután azt a vállalkozót kerestük telefonon, akinek az állatai ott legeltek. Tőle tudjuk, hogy az egyháztól bérli a területet.


– 1960-ban zárták le a temetőt, vagyis azóta itt nem volt temetés. A kegyeleti idő is régen lejárt. Így nem sért kegyeletet, hogy ott vannak az állatok.


A bérlő azt javasolta, ne a lezárt temetővel foglalkozzunk, hanem inkább azzal, hogy a többi temető kerítése miért nincs még mindig megcsinálva, és hogy bejárnak az őzek, a nyulak a sírokról legelni. Lapunk erről már több esetben is írt.


A bérlő azt is elmondta, az Arany temető kerítése, amely hozzájuk tartozik, rendben van. A negyedik oldalon azonban oda is bejárnak az őzek és a nyulak.

A Vámház utca felől láttuk, hogy az Arany temetőven állatok legelnek. Fotó: Kovács Erika

A Vámház utca felől láttuk, hogy az Arany temetőben állatok legelnek. Fotó: Kovács Erika

A bérlő először hozzájárult, hogy a nevét is leírjuk, majd nem sokkal később közölte, mégsem engedi. Azt is mondta, hogy vasárnap reggel nyolc órakor kihelyez egy táblát a bezárt temető kerítésére, amely minden fontos információt tartalmaz a sírkerttel kapcsolatban. Felszólította lapunkat, hogy azt írjuk meg, ne az állatokkal foglalkozzunk. Azt is mondta, az Arany utca felől korábban több információs táblájukat is leszedték az emberek. A kerítést is szétvágták már, ott jártak keresztül, illetve szemetet is többször vittek a területre.


A bérlőről márciusban írtuk meg, hogy a saját költségén a Vámház utca felől majdnem háromszáz méteren épített kerítést az Arany temetőnél. Akkor azt javasolta, hogy a temetőkhöz kötődő vállalkozások fogjanak össze, hogy a sírkertek ne váljanak vadasparkká, megmaradhassanak kegyeleti helynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!