Hagyományőrző fesztivál Vásárhelyen

Őszelő Hagyományőrző Fesztivált rendez szombaton 10-től 22 óráig Vásárhelyen az Árpád utcai Népművészeti Tájháznál a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (BFMK) és a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület - jelentette be tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Varga Anikó, a BFMK igazgatója. Közreműködik még a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, a Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalköre és a Kankalin Néptáncegyüttes. A nap a hagyományőrzésről és a hagyományokkal való ismerkedésről szól.

Munkatársunktól

A programok jelentős része a gyerekeket szólítja meg, az úgynevezett menetlevéllel játékos feladatokat oldhatnak meg jutalomért. Részt vehetnek kézműves foglalkozáson, a fiúk fakardot, a lányok pártát készíthetnek, és betekinthetnek a huszárok, katonák egykori mindennapjaiba. Majd 15 órától a népzene kap teret, számos zenekar szórakoztatja majd a közönséget a tájházban.


Szalóki András hagyományőrző huszárőrnagy, a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület titkára a katonás programokról beszélt. Elmondta, a huszárok 9.30-kor lovon érkeznek a tájházhoz, őket a szegedi honvédek fogadják, akik ágyúval érkeznek Vásárhelyre. Lehet, hogy az nem dördül el, de sortűt és alaki bemutatót lesz. A fogadás után startol a már említett menetlevél-programsorozat. Az érdeklődőket megtanítják fakarddal vívni, például a huszárok híres 6 vágására. Az Ete Népe Történelmi Egyesület jurtát és régi népi játékokat is hoz, lehet velük íjászkodni, majd 14 órakor kezdődik a huszárok és a honvédek tréfás elemeket is tartalmazó toborzója. A tervek szerint a toborzásra Juhász Tünde kormánymegbízottól kérnek engedélyt.


Elárulták még: babgulyás is készül, melyből 100-120 ember lakhat majd jól a Népművészeti Tájháznál.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!