Holdbéli táj a mindszenti Aranyparton

Mindszent - A megye egyik legnépszerűbb folyóparti fürdőhelye, a mindszenti tiszai strand még mindig nem fogadhat látogatókat kulturált körülmények között.

Imre Péter

Az állapotok azt az időszakot idézik, amikor a part rekonstrukcióját leállították, a táj holdbéli. Viszont megérkezett a várt engedély, a munkát hamarosan folytathatják. De az még mindig bizonytalan, mikortól vehetik ismét birtokba a strandot a kikapcsolódni vágyók.

A mindszenti tiszai Aranypart Strandfürdő és Kemping a megye egyik legkedveltebb, leghangulatosabb fürdőhelye volt. Azért a múlt idő, mert az odavezető úton, a kuka mellett orrfacsaró bűzt árasztva halmokban áll a szemét, és a part még mindig holdbéli tájra emlékeztet. Pedig a strandszezon május 1-jén elkezdődött, és a hétvégére nyári meleget, 30 fokot jósolnak a meteorológusok. Ezt csakis medence vagy víz partján lehet kibírni. De nem Mindszenten.

– Borzasztó, katasztrófa, ami a stranddal történt – mondta egy neve elhallgatását kérő üdülőtulajdonos –, a Tisza hosszú évek, évtizedek alatt hordta, töltötte fel ezt a részt homokkal, ami szinte semmivé lett. Hallom, ezeket a szép, öreg fákat is kivágják, miért?

– Megbontották az élő partot, a fák körül kiszedték a homokot, majdnem beledőlnek a vízbe – közölte a 83 éves Hevesi Mihály. – Még zajlanak a vizsgálatok az ügyben, ezért pesszimista vagyok: lehet, hogy az idén már nem strandolnak itt a mindszentiek és azok a vidékiek, akik szívesen jártak ide. Itt nőttem fel, ezért kijelenthetem: a part soha nem lesz már olyan szép, mint amilyen volt.

Az agyaglerakódás miatt a strand használhatatlan. Fotó: Tésik Attila

Az agyaglerakódás miatt a strand használhatatlan.
Fotó: Tésik Attila

A táj lehangoló, szomorú képet nyújt. A rekonstrukció tavaly év vége óta semmit sem haladt, és a folyó legutóbbi áradása sem sokat javított, csinosított a környezeten. A megkezdett munkák folytatása, befejezése jelenthet megoldást. Az utolsó előtti akadály elhárult: az úgynevezett vízjogi létesítési engedély megérkezett az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől – tájékoztatta lapunkat Hevesi Tamás jegyző. Az erdőterületből igénybe vételre szóló „passzus" még hiányzik, ezt a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságától várják, erre a 12 öreg fa kivágása és az újak telepítése miatt van szükség. Utóbbit a felügyelet engedélye is tartalmazza, valamint meghatározza az 1:5 arányú rézsű kialakítását.

– Az engedéllyel szemben tizenöt napon belül fellebbezhetnek az illetékes szakhatóságok, amennyiben ez nem történik meg, akkor válik jogerőssé, és kezdhetjük meg az egyeztetést a vállalkozóval, majd a még hátralévő 16-24 órányi munkát. Bízom benne, erre hamarosan sor kerül, és a mindszentiek újra birtokba vehetik strandjukat – mondta Hevesi Tamás.

Solti: Nem az én térfelemen pattog a labda

A strand rekonstrukciós munkáinak folytatásáról és befejezéséről az azt eddig végző kivitelezővel, Solti Viktorral, az Eurotitán II. Kft. ügyvezetőjével kíván tárgyalni a mindszenti önkormányzat. – Nyitott vagyok minden megbeszélésre, de nem az én térfelemen pattog a labda – közölte Solti. – Megegyezésre törekszem, de a tisztesség és az igazság miatt ragaszkodom ahhoz, hogy deklarálják: a strandon folytatott tevékenység során nem történt bűncselekmény, minden a szerződés, a tervek szerint zajlott. Nekem is az a célom, hogy minél hamarabb befejezzük a munkát, szeretnék én is Mindszenten fürdőzni.

Címkék#Mindszent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!