Kispál Ferenc lemondott parlamenti mandátumáról

Hódmezővásárhely - Lemondott mandátumáról Kispál Ferenc (képünkön) fideszes országgyűlési képviselő péntek délután. A vásárhelyi politikus ezt az után tette, hogy napvilágot látott egy júniusi videofelvétel, amelyen úgy látszik, hiányzó képviselőtársa, a kisteleki Nagy Sándor helyett is megnyomja a szavazógombot.

Bakos András

Lemondott mandátumáról Kispál Ferenc (képünkön) fideszes országgyűlési képviselő péntek délután. A vásárhelyi politikus ezt az után tette, hogy napvilágot látott egy júniusi videofelvétel, amelyen úgy látszik, hiányzó képviselőtársa, a kisteleki [namelink name="Nagy Sándor"] helyett is megnyomja a szavazógombot. A Fidesz választmánya később dönti el, ki töltse be a listás mandátumot.

„Olyan hibát követtem el, amely összeegyeztethetetlen az országgyűlési képviselői megbízatással, ezért a mai napon lemondok képviselői mandátumomról. Kispál Ferenc." Ezt a két mondatot juttatta el az Országos Sajtószolgálaton keresztül a Fidesz tegnap délután négykor a nyilvánossághoz. A képviselő közben nincs idehaza: hiába hívtuk mobiltelefonján, nem vette fel. Aztán családjától megtudtuk, hogy jó számot hívtunk, azért nem tudunk beszélni vele, mert Dániában van. Hétfőn tér haza.

A Magosz tiltakozik

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója este azt közölte, „a baloldali és liberális média" mondvacsinált vádakkal és manipulált felvételekkel próbálja lejáratni szervezetük képviselőjét, aki jogi úton vesz majd elégtételt. Budai tudta, hogy Kispál időközben beismerte hibáját – mégis ragaszkodott ahhoz, hogy álláspontjukat közzétegye az MTI.

Itthon viszont áll a bál: a Népszabadság tegnap közölte, „birtokába jutott" egy mobiltelefonnal készített júniusi filmfelvétel, amelyen az látszik, hogy Kispál szavaz a parlamentben, majd balra hajolva az újságja alatt megnyom valamit. A jelek szerint szomszédja, a szintén fideszes, kisteleki [namelink name="Nagy Sándor"] szavazógombját. A felvételen Nagy nincs a közelben, a parlamenti jegyzőkönyv szerint viszont ő is szavazott. Kispál előbb azt mondta, a mobilját nyomta ki, és hogy a felvétel félreérthető. Tegnap délután aztán kiadták beismerő közleményét. A tévéhíradókból az is kiderült, a házszabály nem írja elő, hogy ilyen esetben le kell mondania a képviselőnek, korábban a hasonló ügyeknek nem volt ilyen következménye.

Az MSZP most azonnal reagált: Nyakó István, a párt szóvivője azt mondta, „ez nem stikli, ez csalás, szabálysértés". Szerinte a fideszes politikus visszaélt képviselői esküjével, a választók bizalmával, és megsértette a házszabályt. Nyakó azt firtatta, vajon Kispál a frakcióvezetője utasítására nyomta-e meg padtársa gombját.

– Nem tudok véleményt mondani erről az ügyről. Most értem haza Brüsszelből – hárította el kérdésünket [namelink name="Nagy Sándor"]. [namelink name="Farkas Sándor"], a Fidesz megyei elnöke kérdésünkre azt mondta, nagyon sajnálja a történteket. Arról, hogy ki töltse be Kispál listás helyét, a választmány fog tárgyalni. Határozottan visszautasította azt a feltételezést, hogy a frakcióvezető ilyesmire utasítaná a fideszes képviselőket.

A Fidesz 2006-os megyei listáját [namelink name="Farkas Sándor"] vezette, a további sorrend: [namelink name="Lázár János"], Kispál Ferenc, [namelink name="Nagy Sándor"], [namelink name="Nógrádi Zoltán"], [namelink name="Bodó Imre"]. Nógrádi bejutott – Bodó már nem. Most – e lista szerint – ő következne. Pénteken őt is kerestük, de lapzártáig nem sikerült elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!