Hallgassa élőben!

Kispál Ferenc lemondott parlamenti mandátumáról

Hódmezővásárhely - Lemondott mandátumáról Kispál Ferenc (képünkön) fideszes országgyűlési képviselő péntek délután. A vásárhelyi politikus ezt az után tette, hogy napvilágot látott egy júniusi videofelvétel, amelyen úgy látszik, hiányzó képviselőtársa, a kisteleki Nagy Sándor helyett is megnyomja a szavazógombot.

Lemondott mandátumáról Kispál Ferenc (képünkön) fideszes országgyűlési képviselő péntek délután. A vásárhelyi politikus ezt az után tette, hogy napvilágot látott egy júniusi videofelvétel, amelyen úgy látszik, hiányzó képviselőtársa, a kisteleki Nagy Sándor helyett is megnyomja a szavazógombot. A Fidesz választmánya később dönti el, ki töltse be a listás mandátumot.

„Olyan hibát követtem el, amely összeegyeztethetetlen az országgyűlési képviselői megbízatással, ezért a mai napon lemondok képviselői mandátumomról. Kispál Ferenc.” Ezt a két mondatot juttatta el az Országos Sajtószolgálaton keresztül a Fidesz tegnap délután négykor a nyilvánossághoz. A képviselő közben nincs idehaza: hiába hívtuk mobiltelefonján, nem vette fel. Aztán családjától megtudtuk, hogy jó számot hívtunk, azért nem tudunk beszélni vele, mert Dániában van. Hétfőn tér haza.

A Magosz tiltakozik

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója este azt közölte, „a baloldali és liberális média” mondvacsinált vádakkal és manipulált felvételekkel próbálja lejáratni szervezetük képviselőjét, aki jogi úton vesz majd elégtételt. Budai tudta, hogy Kispál időközben beismerte hibáját – mégis ragaszkodott ahhoz, hogy álláspontjukat közzétegye az MTI.

Itthon viszont áll a bál: a Népszabadság tegnap közölte, „birtokába jutott” egy mobiltelefonnal készített júniusi filmfelvétel, amelyen az látszik, hogy Kispál szavaz a parlamentben, majd balra hajolva az újságja alatt megnyom valamit. A jelek szerint szomszédja, a szintén fideszes, kisteleki Nagy Sándor szavazógombját. A felvételen Nagy nincs a közelben, a parlamenti jegyzőkönyv szerint viszont ő is szavazott. Kispál előbb azt mondta, a mobilját nyomta ki, és hogy a felvétel félreérthető. Tegnap délután aztán kiadták beismerő közleményét. A tévéhíradókból az is kiderült, a házszabály nem írja elő, hogy ilyen esetben le kell mondania a képviselőnek, korábban a hasonló ügyeknek nem volt ilyen következménye.

Az MSZP most azonnal reagált: Nyakó István, a párt szóvivője azt mondta, „ez nem stikli, ez csalás, szabálysértés”. Szerinte a fideszes politikus visszaélt képviselői esküjével, a választók bizalmával, és megsértette a házszabályt. Nyakó azt firtatta, vajon Kispál a frakcióvezetője utasítására nyomta-e meg padtársa gombját.

– Nem tudok véleményt mondani erről az ügyről. Most értem haza Brüsszelből – hárította el kérdésünket Nagy Sándor. Farkas Sándor, a Fidesz megyei elnöke kérdésünkre azt mondta, nagyon sajnálja a történteket. Arról, hogy ki töltse be Kispál listás helyét, a választmány fog tárgyalni. Határozottan visszautasította azt a feltételezést, hogy a frakcióvezető ilyesmire utasítaná a fideszes képviselőket.

A Fidesz 2006-os megyei listáját Farkas Sándor vezette, a további sorrend: Lázár János, Kispál Ferenc, Nagy Sándor, Nógrádi Zoltán, Bodó Imre. Nógrádi bejutott – Bodó már nem. Most – e lista szerint – ő következne. Pénteken őt is kerestük, de lapzártáig nem sikerült elérni.

Ez után a büntetőfékezés után kapott börtönt egy mercis
A Kecskeméti Járásbíróság közúti veszélyeztetés miatt börtönbüntetést szabott ki arra a nőre, aki az M5-ösön többször büntetőfékezett a Mercedesével.
Menczer Tamás: egymillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben
Az volt a kormány álláspontja, hogy a vírus által „elpusztított” munkahelyek helyett is újakat kell létrehozni – emlékeztetett az államtitkár.
Megállíthatatlan az elektromos robogók forradalma
Minőségi e-robogót egymillió forint alatt nem kapni, de mivel a havi üzemeltetési díj nagyjából egy BKV-bérlet ára, mindennapos használattal hamar megtérülhet a beruházás.
Baleset miatt pótlóbuszok járnak a 3-as villamos vonalán
Baleset történt a Kálvária sugárúton a Dáni utca kereszteződésénél. Ez a 3-as és a 3F-es villamosjáratokat érinti.
Kemény meccs elé néz az éllovas
A Kisvárda Paksra látogat pénteken.
Sikertörténet a magyar-amerikai kereskedelmi kapcsolatok elmúlt tíz éve
A VII. Business Meets Government Summit elnevezésű üzleti konferenciáján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartott megnyitó beszédet.