Nem készült el az új emlékmű a ma 100 éve történt vásárhelyi tömeggyilkosság emlékére

Mégsem állított a város új emlékművet az 1919-es vásárhelyi tömeggyilkosság áldozatai emlékére. A centenáriumi rendezvényt ma a kissé feljavított régi emlékműnél tartják.

Kovács Erika

A román megszállás alatt, 1919 júliusában Berényi László ma­­gyar származású román álhadnagy embereket záratott a vá­sárhelyi városháza pincéjébe, ahonnan július 25-én hozták fel a foglyokat. A 16 és 62 év közötti férfiakat géppuskások kísérték a település határába, útközben gyarapítva a létszámukat. A Nagy Dezső-féle tanyánál lőtték őket agyon. A gyilkosságnak 47 vásárhelyi és 9 ismeretlen áldozata volt. A 60-as években tiszteletükre emlékművet állítottak, amit azóta megtépázott az idő.


Bálint Gabriella önkormányzati képviselő tavaly szeptemberben azt kezdeményezte, hogy a tömeggyilkosság 100. évfordulójára, 2019. július 25-re állítson a város egy új, méltó emlékművet.


– Csalódott vagyok, megrendültem, hogy a közgyűlés dönté­­se ellenére semmi sem lett az új emlékműből. Legutóbb két napja jártam a régi emlékműnél. Egy piros-fehér szalaggal volt elkerítve. 100 éves évfordulóról van szó. Egy végtelenül szomorú ese­­ményről. Úgy gondolom, az áldozatok többet érdemeltek volna, mint hogy néhány nappal az ünnepség előtt kicsit rendbe kapja a város az emlékművet és környékét – mondta megkeresésünkre Bálint Gabriella önkormányzati képviselő. Emlékeztetett: közös közgyűlési döntés alapján több mint 9 hónap volt rá, hogy megvalósulhasson az emlékmű. – Azt tapasztaltuk, hogy a városvezetés részéről csak a hárítás volt, nem a megoldás keresése. Az első pillanattól kezdve látszott, hogy nem tekintik szívügyüknek a kérdést. Az ál­­dozatokkal szemben ez méltatlan – fogalmazott a képviselő.

A centenáriumi megemlékezést a kissé feljavított régi emlékműnél tartják meg ma. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

A centenáriumi megemlékezést a kissé feljavított régi emlékműnél tartják meg ma. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

Mint korábban megírtuk, azon­­nali határidő helyett 45 nap múlva lett csak meg a számla­szám, ahová adakozhattak. Jú­nius elején megkeresésünkre azt válaszolta a városháza, hogy egy művész sem jelentkezett a február 21-én közzétett felhívásra. Április 25-én három árajánlatkérést küldtek ki, de az is sikertelen volt.


Most is tettünk fel kérdéseket ebben az ügyben az önkormányzatnak. Szerettük volna egyebek mellett megtudni, hogy milyen összegű felajánlás érkezett a megadott számlaszámra, de nem kaptunk választ.


A centenáriumi megemlékezést az önkormányzat ma 17.30-kor tartja az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!