Országosan ingyenessé tennék a bárányhimlő elleni oltást

Hódmezővásárhely, Magyarország - A Nemzeti Védőoltási Programba kerülhet Vásárhely kezdeményezése - a városban tavaly óta ingyenes a bárányhimlő elleni vakcina.

Imre Péter

A bárányhimlő elleni védőoltási program indításáról – [namelink name="Kószó Péter"] alpolgármester kezdeményezésére – tavaly októberben döntött a vásárhelyi közgyűlés, s már decemberben megkezdték az ingyenes vakcinák beadását az 1 éven felüli gyerekeknek. A védettséghez két adag szükséges, ami a patikákban 20 ezer forintba kerül. Ehhez a dózishoz a gyermekorvosok és védőnők bevonásával az elmúlt egy évben 800 vásárhelyi kicsi jutott hozzá.


– Ezt a betegséget, amiről úgy tartják, ha egy kicsi átesett rajta, akkor védetté vált, azért kell komolyan venni, mert súlyos következményei, szövődményei lehetnek – mondta Kószó. És sorolta: a bőrön tapasztalható gennyes elváltozásoktól a tüdő- és agyvelőgyulladásig, nem beszélve az időseknél kialakuló övsömörről. – A terhes kismamáknál a Varicella fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál, és szomorú tény: az elmúlt években több gyerek hunyt el a bárányhimlő szövődményeiben. Ez ellen indítottam harcot – közölte az alpolgármester, akinek ez gyermekorvosként szívügye.


Az eredmény sem maradt el: 2015-ben még 300 feletti volt a bárányhimlősök száma Vásárhelyen, idén ez a szám eddig 41-re csökkent. A programot folytatják, sőt szeretnék, ha országos lenne. Ezért a közgyűlés – Almási István polgármester segítségével – a Megyei Jogú Városok Szövetségét arra kéri, tegyen javaslatot a kormánynak, hogy a védőoltás bekerüljön a Nemzeti Védőoltási Programba. A közvetítés azért szükséges, mert ilyen javaslattal csakis országos szervezetek élhetnek.


– Kiszámoltuk, programunk országos kiterjesztése 1,5 milliárd forintba kerülne, ez a táppénzek elkerülésével 3 milliárdos megtakarítást jelentene az állami büdzsének. Kezdeményezésünket bevezette vagy tervezi bevezetni Makó, Kaposvár, Eger, Kazincbarcika és Szombathely – mondta Kószó Péter. 2013-ban 28 ezer bárányhimlőst regisztráltak az országban, míg tavaly már a 43 ezret is meghaladta ez a szám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!