Túl hangosan tekert a napelemes biciklis

Hódmezővásárhely - Az egykori vásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola jelképe volt a tetején elhelyezett kerékpáros bábu.

Imre Péter

Az arra járók mindig megnézték, ugyanis a napenergiának és a hátsó kerékhez szerelt motornak köszönhetően egyfolytában tekert. Igaz, jottányit sem haladt előre. Az iskola eltűnt, lebontották, de a biciklis az Árpád utcai, korábbi József Attila Általános Iskola bejárata fölötti tetőn is látható.


– A Duna menti országoknak írtak ki megújuló energiák hasznosítását középpontba állító programot, ha jól

emlékszem, 2004-ben. Ennek a projektnek volt a jelképe a napelemmel működő biciklis, amelyet minden résztvevő iskolánál megtalálhatunk. Ebből már kiderül, Magyarországot mi, az akkori Kossuth Zsuzsanna képviseltük – mondta [namelink name="Kurusa József"].

 

A kerékpáros ember már nem teker, kikapcsolták. Fotó: Imre Péter

A kerékpáros ember már nem teker, kikapcsolták. Fotó: Imre Péter

A Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola mostani szakmai igazgatóhelyettese hozzáfűzte: zajos volt, és mivel a tanári közelében helyezték el a tetőn, kikapcsolták. – Kis karbantartás után biztosan újra működne – közölte.


A tavaly elbontott iskolából nem csak ennyi maradt. A berendezési tárgyakon és az oktatási eszközökön kívül az aulában felállított Kossuth Zsuzsanna-emlékfalat is átvitték. Valamint a szakmai igazgatóhelyettes úgy tudja, pár kollégája, illetve egykori diákok vittek haza egy-egy téglát emlékbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!