Vásárhelyen terem az igazi görögdinnye

Hódmezővásárhely - Véget ért az előszezon, a következő három hétben érik a görögdinnye zöme Vásárhelyen. Bartucz Sándor másfél hektáros földjén 18-20 kilós példányok is teremnek. A termelő nem tart a multik olcsó gyümölcsétől.

Korom András

Vásárhelyen a bodzási út melletti másfél hektáros földjén maga termeli görögdinnyéjét Bartucz Sándor, folytatva az egykori helyi dinnyetermesztők munkáját. A harmincas években ugyanis a vásárhelyi dinnyések még Hevesbe is szállították jó minőségű árujukat. Az idén jónak bizonyult a termés, a dinnyék 18-20 kilósra is megnőnek úgy, hogy közben mézédesre érnek. A gazda elmondta: eddig tartott az előszezon, a következő három hétben érik be a termés döntő része. A magyar dinnye kilójáért tegnap 120 forintot kértek a vásárhelyi piacon.

– Igaz, a Vásárhelyen is jelenlévő multik olcsóbban, kilónként 69-99 forintért kínálják a Görögországban és Hondurasban termett dinnyét, mégsem jelentenek konkurenciát a hazai termelőknek. Az emberek persze megveszik, mert olcsó, de még aznap kijönnek hozzánk a piacra, hogy igazi édes dinnyét vegyenek, egyenek – osztotta meg velünk tapasztalatait Bartucz Sándor. Elárulta: annak ellenére, hogy a vásárhelyi dinnyét kötöttebb talajon termesztik, mint például a medgyesegyházit, a mikroklíma miatt az előbbi jóval ízesebb, édesebb.

Bartucz Sándor kóstolót kínál a mézédesből. Fotó: Tésik Attila


– Persze sok munka van vele. A holland hibrid vetőmagból síkfólia és alagutas csöpögtetőrendszer segítségével érik meg. Ráadásul a földet folyamatosan, éjjel-nappal őrizni kell, azaz a dinnyetermelés nagyon munkaigényes. Ám ha minden számításunk beválik, és az időjárás is megfelelő – mint ezen a nyáron –, akkor ez a legjobban fizető gyümölcs – összegezte Bartucz Sándor.

A jó dinnye ismérvei

A jó dinnye kongó hangot ad, és lékeléskor a vágás mentén továbbreped a héja. Amennyiben tompa, puffanó hangja van, akkor vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt. Ha az oldalán nem találunk sárga foltot, azt jelenti, hogy a termelő átforgatta, hogy hamarabb érjen, és korábban megjelenhessen vele a piacon. Ez kifejezetten hasznos, mivel így mindenütt egyenletesen érett. Héjának hamvassága a frissesség jele. Tegnap Csongrádon a görögdinnye kilójáért 149, Szentesen 110-149, Szegeden a Mars téren 160, míg Makón 110 forintot kértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!