#ingatlanbazár

2021.02.19. 11:43

Nagyító alatt az otthonfelújítási támogatás

Számos gyakorlati kérdés merül fel az otthonfelújítási támogatás körül. Például a válaszfal áthelyezése nem számolható el, kivéve, ha fürdőszoba kialakítása történik. Ha bizonytalan, kérjen állásfoglalást a Magyar Államkincstártól! Apróbetűs részek a lakásfelújítási támogatásról.

Nánai Márta

Menjen biztosra: mielőtt belevágna a felújításba, tájékozódjon a részletekről! FOTÓ: DREAMSTIME

MILYEN SZÁMLA JÓ?

A vállalkozói szerződést minden esetben csatolni kell a kérelemhez, ez a kincstár honlapján is elérhető. A munkadíjról csakis 0 és 27 százalékos általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla fogadható el, az 5 százalékos áfa adómértékkel kiállított számla nem. Nyugta szintén nem csatolható a kérelemhez. A 2020-ban kifizetett anyagokról, munkadíjról kiállított számla nem adható be, csak a 2021. január 1-je után kiállítottat fogadják el. Külföldi anyagköltség- és munkadíjszámla nem lesz jó, kivéve, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal. Aki a lejárt lakás-előtakarékossági szerződése keretében gyűjtögeti a kontókat, jól jár: az otthonfelújítási támogatásra is beadhatja ugyanazt a számlát, de a csoknál elszámolt költségek itt már nem vehetők figyelembe.

NYARALÓRA ÉRVÉNYTELEN

Ha az egészséges, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek 25. születésnapjáig nem fejeződik be a felújítás, nincsenek rendezve a számlák, és a kérelem nem érkezik be a Magyar Államkincstárhoz, az otthonfelújítási támogatás nem jár. És akkor sem, ha az igénylés pillanatában a magzati kor nem éri el a 12. hetet. Ha a gyermek nem egészséges, akkor a 25. életév nem számít az igénylésnél. Azonban a megváltozott munkaképességű személlyé válásról szóló, orvos szakértői szerv által kiállított igazolás másolatát csatolni kell a kérelemhez.

Menjen biztosra: mielőtt belevágna a felújításba, tájékozódjon a részletekről! FOTÓ: DREAMSTIME

A kizárólag köztartozásmentes igénylő és a gyermek(ek) együttesen legalább 50 százalékos tulajdonrész esetén adhatnak be kérelmet. Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetén az igénylő tulajdoni hányadára ugyanez a feltétel vonatkozik, ám a kérelemhez használati megállapodást vagy a bírósági ítéletet is csatolni kell. Zártkertként, gazdasági épületként, üdülőként, hétvégi házként nyilvántartott ingatlan finanszírozására a támogatás nem jár.

Az igénylőnek és gyermekének – a kérelem pillanatától számítva – legalább egy éve állandó lakcímmel kell rendelkeznie a felújított lakásban. Tartózkodási helyre még akkor sem jár a támogatás, ha a kivételes eset áll fenn, vagyis ha frissen vásárolt lakást akar felújítani a család.

Az építtetők 2021. június 30. napjáig még m e g s z e r e z h e t i k a használatbavételi engedélyt, tudomásulvételt vagy hatósági bizonyítványt.

ELVÁLT SZÜLŐNEK IS JÁR A

maximum 3 millió forinttal az az elvált szülő számolhat, akinél legalább egy közös gyermek él és a másik szülőnél egy közös gyerek sem. Megosztott gyermekfelügyeleti jog esetén minkét szülő igényelheti a maximális támogatási összeg legfeljebb felét. De itt van kivétel, ami legkönnyebben egy példán keresztül érthető meg: ha az elvált apa új kapcsolatából született legalább egy gyermek, vagy az új feleségnek már van legalább egy gyereke, aki velük él, akkor az apa jogosult a 3 millióra. Így a közös gyereket egyedül nevelő anya is jogosult lehet a 3 millióra. Ha az apa második kapcsolatának is vége, és a közös gyermek vele marad, akkor szintén az apának jár a maximális támogatás.

KÜLFÖLDÖN DOLGOZÓ IGÉNYELHETI?

A kérelmezőnek – együttes igényléskor elég az egyiküknek – legalább egy év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia, ebben legfeljebb 30 nap megszakítás engedélyezett. A gyed, a felsőoktatási jogviszony, az álláskeresési járadék és a nyugdíj melletti kiegészítő tevékenységet folytató pályázhat a támogatásra, a közfoglalkoztatott nem – vagy csak akkor, ha az elmúlt egy év második felében már nem közfoglalkoztattként dolgozott. Külföldön munkát vállalónál az ottani társadalombiztosítási hatóság igazolása szükséges – ugyancsak legalább egy évről, hitelesített magyar fordítással. Fontos, hogy a kérelmezés napján már hazai jogviszonyban kell állnia a kérelmezőnek. A gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesülő igénylőre a tb-jogviszonyra vonatkozó feltételek nem vonatkoznak.

SÓGOR, KOMA, BARÁT KIZÁRVA

Közeli hozzátartozótól nem fogadható el munkadíjszámla. Ki ő? Házastárs, bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, örökbe fogadott, mostoha- és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér. A felújítást végző vállalkozásnak az igénylő nem lehet tagja, tulajdonosa, munkavállalója, tisztségviselője, de még az igénylő közeli hozzátartozója sem. Saját magának senki sem számlázhat. Közös igényléskor ezen kritériumok mindkét félre érvényesek.

PAPÍRMUNKA

Az egyszeri igénylésre a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig van mód. Több számlánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni. A kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell beadni elektronikusan, postai úton vagy személyesen a kormányablaknál. Hiánypótlás egy alkalommal lehetséges. A bírálat 30 napon belül megtörténik. Kötelezően benyújtandó: a vállalkozási szerződések, valamint a számlák, illetve az átutalással teljesített számlák kifizetését igazoló dokumentum másolatai, az igénylő és a gyermek lakcímkártyájának másolata; a számlaösszesítő, az igénylő tb-re vonatkozó, 1. számú melléklet szerinti nyilatkozata, személyazonosság igazolására alkalmas igazolvány másolata. Illetve egyénileg minden olyan dokumentum, ami az igényléshez szükséges. A MÁK honlapján valamennyi nyomtatvány és melléklet elérhető.

A pozitív eredményről a támogatói okirat tanúskodik, ennek kiállításától számított 5 napon belül megérkezik a pénz az igénylő számlájára. A támogatás jogszerű felhasználását a MÁK a folyósítást követő 180. napig a helyszínen ellenőrizheti az illetékes kormányhivatallal karöltve. Ha szabálytalan felhasználást állapít meg, a kamattal növelt összeget visszafizetteti az igénylővel.

KÖLCSÖN IS KELL?

A támogatás előfinanszírozott; ha erre nincs pénze az igénylőnek, hitelt vehet fel, amire 2021. március 1-jétől pályázhat. A 3%-os kamatozású otthonfelújítási kölcsön felvételétől számított egy éven belül benyújtott számlákkal igazolandóak a kifizetések a hitelező bankban. Ennek híján a kölcsöntartozás hátralévő részére a kamattámogatás megszűnik, és az addig igénybe vett kamattámogatást 60 napon belül egy összegben vissza kell fizetni a kincstárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!