Nem ajánlott

"A baleseti statisztikák még mindig igazolják a magyar népnyelvben csak anyósülésnek nevezett hely fokozott veszélyességét."

Hova ültessük szemünk fényét, a gyereket? A közelünkben, a vezetőülés mellett, vagy a hátsó sorban van nagyobb biztonságban? Az autógyárak, a szakemberek tudják a választ.

Az egyik, biztonságos modelljeiről elhíresült svéd márka például nem ajánlja az első sort a gyereknek. Ott is kialakítja ugyan a szabványos isofix rögzítési rendszert, de például a kikapcsolható légzsákot már felárral adja. Nem mintha nem férne bele az alapárba, sokkal inkább azért, hogy a gyári tréningen felkészített értékesítő még egyszer érvelhessen a vevőnek, s lebeszélje az előre tett gyerekülésről. Mert aki kikapcsolható első légzsákot kér, az gyerekülést szeretne tenni oda.

Sokat fejlődött a technika, a biztonság, ám a baleseti statisztikák még mindig igazolják a magyar népnyelvben csak anyósülésnek nevezett hely fokozott veszélyességét.

Persze a gyermekét egyedül szállító anyuka mellett is szólnak érvek. Például így jobban látja a kötelezően a menetiránynak háttal ültetett csöppséget. Kisebb, kevesebb mozdulattal átsegíti az apróbb nehézségeken a gyereket: például a kezébe ad valamit, hogy ne ordítson, könnyebben lefoglalja magát. Kolléganőm autója 15 évvel ezelőtt azért tört totálkárosra az osztrák autópályán, mert egy anyuka hátranyúlt gyermekéhez, és belerohant az előtte lassító magyar újságíró kocsijába. Az az asszony sokkal nagyobbat fordult, mozdult, mint a tegnapi baleset anyukája.

Ez utóbbi baleset azonban jó néhány prémiummárkás autóban ma már nem történhetne meg. A távolságkövető tempomat – intelligens sebességtartó automatika – ugyanis nagyon kulturáltan lassít, szükség esetén vészfékez, és minimálisra csökkenti a bajt, ha elmélázna a vezető. Még nem olcsó mulatság, de nagyon hasznos. Addig, extraként, olyan speciális tükröt rendelhetünk, amely nagyobb szeletét látja a hátsó üléssornak, így talán bátrabban hagyjuk mögöttünk a gyermekülésbe csatolt apróságot.

De a legfontosabb, hogy vezetés közben a sofőr előre nézzen!

Novák Katalin a Hír TV vendége lesz
A műsor szerdán 19:30-tól látható.
Új eszközöket kapnak a játszóterek
A járványhelyzet alatt sem áll meg minden Domaszéken, a be­­ruházások, a fejlesztések a saját ütemükben zajlottak.
Sagnol szerint csak irigykedhetnek a németekre
A korábbi francia válogatott labdarúgó szerint hiba volt befejezni a bajnokságot.
Kocsis Máté: a nemzeti összetartozás ügye nem arra való, amire felhasználták
A Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán közzétett bejegyzésében tisztázta a baloldal és a liberális média csúsztatásait.
Ősi titkokat tár fel a Holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata
Kiderült, hogy a 2000 éves pergamen- és papirusztekercsek egy része nem helyben készült, hanem odavitték őket.
Angolul is meghallgathatja az Európa 2020 című dalt (videó)
Az új klipben szerepel mások mellett Varga Miklós, az eredeti dal egyik szerzője is.