Jegyzet

2009.02.16. 20:37

Nem ajánlott

"A baleseti statisztikák még mindig igazolják a magyar népnyelvben csak anyósülésnek nevezett hely fokozott veszélyességét."

Kovács András

Hova ültessük szemünk fényét, a gyereket? A közelünkben, a vezetőülés mellett, vagy a hátsó sorban van nagyobb biztonságban? Az autógyárak, a szakemberek tudják a választ.

Az egyik, biztonságos modelljeiről elhíresült svéd márka például nem ajánlja az első sort a gyereknek. Ott is kialakítja ugyan a szabványos isofix rögzítési rendszert, de például a kikapcsolható légzsákot már felárral adja. Nem mintha nem férne bele az alapárba, sokkal inkább azért, hogy a gyári tréningen felkészített értékesítő még egyszer érvelhessen a vevőnek, s lebeszélje az előre tett gyerekülésről. Mert aki kikapcsolható első légzsákot kér, az gyerekülést szeretne tenni oda.

Sokat fejlődött a technika, a biztonság, ám a baleseti statisztikák még mindig igazolják a magyar népnyelvben csak anyósülésnek nevezett hely fokozott veszélyességét.

Persze a gyermekét egyedül szállító anyuka mellett is szólnak érvek. Például így jobban látja a kötelezően a menetiránynak háttal ültetett csöppséget. Kisebb, kevesebb mozdulattal átsegíti az apróbb nehézségeken a gyereket: például a kezébe ad valamit, hogy ne ordítson, könnyebben lefoglalja magát. Kolléganőm autója 15 évvel ezelőtt azért tört totálkárosra az osztrák autópályán, mert egy anyuka hátranyúlt gyermekéhez, és belerohant az előtte lassító magyar újságíró kocsijába. Az az asszony sokkal nagyobbat fordult, mozdult, mint a tegnapi baleset anyukája.

Ez utóbbi baleset azonban jó néhány prémiummárkás autóban ma már nem történhetne meg. A távolságkövető tempomat – intelligens sebességtartó automatika – ugyanis nagyon kulturáltan lassít, szükség esetén vészfékez, és minimálisra csökkenti a bajt, ha elmélázna a vezető. Még nem olcsó mulatság, de nagyon hasznos. Addig, extraként, olyan speciális tükröt rendelhetünk, amely nagyobb szeletét látja a hátsó üléssornak, így talán bátrabban hagyjuk mögöttünk a gyermekülésbe csatolt apróságot.

De a legfontosabb, hogy vezetés közben a sofőr előre nézzen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!