Kecskemét és környéke

2011.05.29. 09:25

A Macskák ingyenes előadásával zárul az idei KOZSZT

Kecskemét - Idén június 12-e és 19-e között várja a legjobb hazai és határon túli produkciókat a II. Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó. A műsortervben három nagyszínházi, három kisszínházi és egy szabadtéri előadás is szerepel. <br>

Gál Orsolya

Tavaly hatalmas sikert aratott a kecskeméti Katona József Színház hagyományteremtő fesztiválja, az I. Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó (KOZSZT). Csak a két szabadtéri előadásra - az István a királyra és a gálára - huszonötezren voltak kíváncsiak. Emellett a nagyszínházban és a kamarában is teltházzal játszottak minden darabot.

- A fesztivál ötlete akkor született meg bennem, amikor azt láttam, hogy egy évadban kilencvenkét zenés színházi produkciót tűztek műsorra hazánk teátrumaiban - emelte ki Cseke Péter, a Katona József Színház direktora. - Azonban ezeknek az előadásoknak nem volt semmiféle megmérettetésük vagy bemutatkozási lehetőségük. Úgy gondoltam, jó lenne itt Kecskeméten, Kodály városában, a zene fővárosában egy ilyen fesztivált létrehozni – tette hozzá Cseke Péter.

Idén június 12-e és 19-e között várja a színházszerető közönséget a KOZSZT. A találkozóra az ország számos pontjáról érkeznek majd előadások. Az évad terméséből nem volt könnyű kiválasztani, hogy mi kerüljön be a fesztivál programjába, hiszen idén is nagyon sok színház jelentkezett, hogy elhozná előadását a KOZSZT-ra. - A fesztivál öttagú zsűrijében Szabó László az MTV kommunikációs igazgatója, Horváth Ádám az Operaház megbízott miniszteri biztosa, Márta István a Fesztiválszövetség elnöke, Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Művészeti Akadémia rektora valamint jómagam vettünk részt. Mi válogattuk ki, hogy melyik előadásokat hívjuk meg. A döntés előtt a darabok egy részét megnéztük az adott színházban, a többi előadást pedig DVD-n láttuk – mondta a delmagyar.hu-nak Cseke Péter.

Az idei KOZSZT műsortervében három nagyszínházi, három kisszínházi és egy szabadtéri előadás is szerepel. A találkozó nyitó darabja a csíkszeredai társulat Csókos asszony című operettje lesz június 12-én. A Hólyagcirkusz Társulat Tudom, hogy élsz címet viselő érdekes, kísérleti művét június 14-én, a Ruszt József Stúdió Színházban láthatja a közönség. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház zenés játékát, az Orfeum Anno-t június 15-én mutatják be a Kelemen László Kamaraszínházban. - Az Operettszínház Csárdáskirálynő előadását június 16-án láthatja a közönség Kállai Borival, Szendy Szilviával és Kerényi Miklós Mátéval a főszerepben. A debreceni Csokonai Színház egy nagyon érdekes, keserédes darabbal érkezik hozzánk június 17-én. Előadásuk címe: Világvége szerelem. Az Operettszínház musicaljét, a Tavasz ébredését 18-án játsszák a fesztiválon a Ruszt József Stúdiószínházban. Az utolsó napon, június 19-én a tavalyi, nagy sikerre való tekintettel ismét egy ingyenesen megnézhető szabadtéri előadással kedveskedünk a kecskemétieknek és a turistáknak a főtéri nagyszínpadon. A Madách Színház Macskák című előadását nézheti majd meg a közönség – hangsúlyozta a direktor.

Az első KOZSZT-ra nem csak a kecskemétiek voltak kíváncsiak, nagyon sokan érkeztek az előadásokra a megye más városaiból, sőt az ország távolabbi pontjairól is. A fesztivál darabjaira már kaphatóak a jegyek a színház jegypénztárában, a legolcsóbb belépő 1500, a legdrágább 3500 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!