Kecskemét és környéke

2011.05.23. 10:03

Krimi, dráma és operett a teátrumban - újra színpadon Ganxsta

Kecskemét - A következő évadban is lesz miből válogatnia a hírös város színházszerető közönségének, a teátrum ugyanis ismét színes repertoárral várja majd a nagyérdeműt. Lesz operett, krimi, szerelmi történet, és Ganxsta Zolee is újra a világot jelentő deszkákra lép.

Gál Orsolya

Eredményes évadot tudhat maga mögött a Katona József Színház. Cseke Péter direktorságának harmadik évében ugyanis minden darab hatalmas sikert aratott. - Nem csak a Nyomorultakat emelném ki, mert a maga műfajában legalább akkora siker volt a Caligula helytartója, A pillantás a hídról vagy éppen az Orosz lekvár is, de valamennyi bemutatónkat említhetném. Nehéz is lesz mindezt felülmúlnunk, de természetesen a cél ez – emelte ki Cseke Péter, a teátrum direktora. - A következő évad darabjainak kiválasztásánál többféle szempontot is figyelembe vettünk. Egyrészt a jelentős nézőszám és az elismertség kötelez bennünket arra, hogy legalább ilyen színvonalas előadásokat állítsunk színpadra. Másrészt lényeges az is, hogy a darabok kiválasztásánál figyelembe vegyük, hogyan tud fejlődni a társulat. Harmadrészt pedig a saját ízlésem és igazgatói hitvallásom is befolyásol a döntésben – tette hozzá az igazgató.

Arra, hogy a jövő évadban is magas művészi színvonalú előadások születnek, garancia többek között az, hogy ismét kiváló rendezők érkeznek majd a hírös városba. Szász János, Bagó Bertalan, Béres Attila, Rusznyák Gábor és Szerednyey Béla is újra színpadra állít egy-egy darabot, és most először Mohácsi János is együtt dolgozik majd a kecskeméti társulattal.

Az első bemutató szeptember 21-én, a Magyar Dráma napján lesz, ami nem más, mint Katona József Bánk bánja. - Egy író, dramaturg, Szabó Borbála arról mesélt, hogy amikor középiskolásokat és egyetemistákat tanít, mindig elvarázsolja az ifjúságot ezzel a drámával, hiszen olyan érdekes a történet. Azonban abban a pillanatban, amikor a fiatalok előveszik magát a művet, megszűnik a varázs, hiszen túlságosan régies nyelven íródott számunkra a Bánk bán. Shakespeare darabjait már régen lefordították óangolról újangolra, hogy érthetőbb legyen a mai közönség számára. Éppen ezért megkértem Szabó Borbálát, hogy dolgozza át a Bánk bánt mai magyar nyelvre. Egy nagyszerű mű született sok humorral, és még erősebb drámaisággal, amit a Ruszt József Stúdiószínházban láthat majd a közönség Bagó Bertalan rendezésében – tudtuk meg az igazgatótól.

A következő évadban ismét várja majd a nagyérdeműt egy izgalmas krimi, hiszen a Hajmeresztő Cseke Péter direktorságának első évében óriási sikert aratott. A választás a műfaj koronázatlan királynőjének, Agatha Christie-nek Az egérfogó című darabjára esett, amit Londonban már közel hatvan éve folyamatosan játszanak. Ez a darab lesz a következő évad első nagyszínházi bemutatója. Az előadást Cseke Péter rendezi.

Ganxsta Zolee is újra a világot jelentő deszkákra lép.

Ganxsta Zolee is újra a világot jelentő deszkákra lép.
- Ezt a darabot egy várva várt operett követi majd. Lehár Ferenctől a Víg özvegyet tűztük műsorra, amit Szerednyey Béla rendez majd. December elején Thomas Middleton és William Rowley darabját, az Átváltozásokat mutatjuk be, ami egy különleges reneszánsz szerelmi történet. Az előadást Rusznyák Gábor rendezi. Ezután egy klasszikus vígjátékot, Heinrich von Kleist Az eltört korsó című darabját láthatja majd a közönség a Nagyszínház színpadán. Azért esett erre a műre a választásunk, mert szerettünk volna egy olyan darabot találni, ami Kőszegi Ákosnak és színházunkhoz újra visszatérő Szemenyei Jánosnak kiváló feladatot nyújtana. Az ő kettősük az Amadeusban nagyszerű volt – emelte ki Cseke Péter.

Az utolsó Nagyszínházi bemutató Csiki Gergely Buborékok című vígjátéka lesz. A feladatot elvállalta a mai rendezőgeneráció egyik kiemelkedő egyénisége, Mohácsi János, aki egy kicsit leporolva állítja majd színpadra a művet.

- A Kelemen László Kamaraszínházban Füst Milán Boldogtalanok című drámája lesz az első bemutatónk. Szász János rendezi majd, a főszerepeket pedig Kőszegi Ákos, Bognár Gyöngyvér és Sára Bernatdette játssza. Ezt Tormay Cécile családregénye, A régi ház követi. Szintén a Kamaraszínházban lesz látható az Amazonok, amelynek alapját a Lüzisztraté, ókori vígjátéka adja – hangsúlyozta a direktor.

A Ruszt József Stúdió Színházban a Bánk bán bemutatóját Dosztojevszkij Karamazov testvérek című művének átirata követi. A darabot Richard Crane dolgozta át négy szereplőre, az előadást pedig Béres Attila rendezi.

A hagyományokhoz híven a következő évadban is két ifjúsági előadás várja majd a fiatal színházrajongókat. A nagyobbaknak a Winnetou-val készül a teátrum, aminek zenéjét Szemenyei János szerzi majd, a főszerepet pedig a Kecskemétre újra visszatérő Ganxsta Zolee játssza. A kicsiket pedig Békés Pál A kétbalkezes varázsló című darabjával várják.

A következő évadban a most futó darabok közül többet is újra műsorra tűz a teátrum. Decemberben újra játsszák majd a Nyomorultakat, de a Caligula helytartója, a Vacsora négyesben is újra látható lesz majd.

Az új évad számos újdonsággal is szolgál. Többek között a Vidéki Színházak Találkozójának is otthont ad a teátrum, az ifjúság felé pedig egy új sorozattal nyitnak. – Szeretnénk bevezetni a gyerekeket a zene birodalmába. Elindulunk onnan, hogy mi a zene, hogyan néz ki egy hangszer és az évad végéig eljutunk az operáig. Véleményem szerint Kodály városában egyáltalán nem mellékes, hogy a gyerekek milyen zenei nevelést kapnak – mondta a delmagyar.hu-nak Cseke Péter.

A színészek körében is hoz majd változásokat az új évad. A Kaposvári Egyetemen végzett három ifjú tehetség és a Magyar Televízió tehetségkutató műsorából, A társulatból három pályakezdő színművész Kecskemétre szerződik majd, a már említett Szemenyey János mellett.

- Az árak csak minimálisan változnak. Aki július 1-ig bérletet vásárol nálunk, kap egy húszezerezer forintos wellness utalványt, amit Zalában, két hotelben lehet beváltani. Ez színházunk ajándéka a nézőknek – tette hozzá Cseke Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!