Kecskemét és környéke

2011.08.23. 15:57

Krimi, dráma és operett az új évadban

Kecskemét - Kedden délelőtt megnyílt a Katona József Színház 115. évada. A teátrum ismét színes repertoárral várja a nagyérdeműt, lesz operett, krimi, szerelmi történet, és Ganxsta Zolee is újra a világot jelentő deszkákra lép.

Gál Orsolya

Évről-évre egyre több nézőt csábít a Katona József Színház. A patinás épületben tavaly ismét rekordszámú jegy kelt el, éppen ezért idén egy újabb bérletet is indít a teátrum. A mai évadnyitót több mint egyéves munka előzte meg, [namelink name="Cseke Péter"] direktor és a színház vezetése ugyanis ennyivel hamarabb kezdte el tervezni a 2011-2012-es évadot. – Nagyon jól esik a sok elismerő szó, amit a fenntartónktól, vagyis az önkormányzattól, illetve a közönségtől kapunk, azonban mindig látok újabb és újabb lehetőséget arra, hogy tovább tudjuk fejlődni. Ez fontos a színészek és a színház egésze számára is – emelte ki Cseke Péter.

Új színészek és nagy visszatérők

Az új évad sok változást hoz. A direktor több tehetséges ifjú színészt szerződtetett Kecskemétre, és lesz az évnek nagy visszatérője is. - Két évvel ezelőtt a közönség nagyon megszerette az Amadeusban [namelink name="Szemenyei János"]t, aki idén ismét nálunk játszik majd. Leszerződtettem egy tehetséges fiatal színésznőt [namelink name="Téby Zitát"], a Magyar Televízió tehetségkutató műsorának, A társulatnak a tagjai közül pedig [namelink name="Fejes Szandra"] és [namelink name="Kristóf István"] érkezik hozzánk. A kaposvári egyetem három diákja nálunk tölti az ötödik évét. Az osztály három legigéretesebb diákját sikerült elhoznunk Kecskemétre: [namelink name="Decsi Edit"]et, [namelink name="Porogi Ádám"]ot és [namelink name="Keresztény Tamás"]t. Lesznek visszatérő vendégeink is, akik évek óta játszanak már nálunk. A közönség újra láthatja majd a kecskeméti teátrum színpadán [namelink name="Dunai Tamás"]t, [namelink name="Zavaros Eszter"]t és [namelink name="Egyházi Gézá"]t, de visszatér hozzánk [namelink name="Ganxta Zoli"] is. Jönnek új vendégművészek is: [namelink name="Sáfár Mónika"], a Operettszínház színésznője, aki A víg özvegy címszerepét alakítja majd.

Izgalmas évaddal készül a Katona József Színház - KÉPGALÉRIA


Cseke Péter számára fontos, hogy egy társulat mindig olyan rendezőkkel tudjon dolgozni, akik a legjobban segíthetik további színészi fejlődésükben a társulat tagjait. Arra, hogy ebben az évadban is magas művészi színvonalú előadások születnek, garancia többek között, hogy ismét kiváló rendezők érkeznek majd a hírös városba: [namelink name="Szász János"], [namelink name="Bagó Bertalan"], [namelink name="Béres Attila"], [namelink name="Rusznyák Gábor"] és [namelink name="Szerednyey Béla"] is újra színpadra állít egy-egy darabot, és most először [namelink name="Mohácsi János"] is együtt dolgozik majd a kecskeméti társulattal.

A Bánk bánnal nyit a teátrum

Az évad darabjainak kiválasztásánál többféle szempontot is figyelembe vett a színház vezetése. - Egyrészt a jelentős nézőszám és az elismertség kötelez bennünket a szakmai színvonal megtartására. Másrészt lényeges az is, hogy a darabok kiválasztásánál figyelembe vegyük, az adott szerepköröket. Harmadrészt pedig a saját ízlésem és igazgatói hitvallásom is befolyásol a döntésben – hangsúlyozta Cseke Péter.

Izgalmas évaddal készül a Katona József Színház - KÉPGALÉRIA


Az első bemutató szeptember 21-én, a Magyar Dráma napján lesz, ami nem más, mint Katona József Bánk bánja. – [namelink name="Szabó Borbála"] író, dramaturg arról mesélt nekem, hogy amikor középiskolásokat és egyetemistákat tanít, mindig elvarázsolja az ifjúságot ezzel a drámával, hiszen olyan érdekes a történet. Azonban abban a pillanatban, amikor a fiatalok előveszik magát a művet, megszűnik a varázs, hiszen számukra túlságosan régies nyelven íródott a Bánk bán. Shakespeare darabjait már régen lefordították az óangolról újangolra, hogy érthetőbb legyen a mai közönség számára. Éppen ezért megkértem Szabó Borbálát, hogy dolgozza át a Bánk bánt mai magyar nyelvre. Egy nagyszerű mű született sok humorral, és még erősebb drámaisággal, amit a Ruszt József Stúdiószínházban láthat majd a közönség Bagó Bertalan rendezésében.

A következő évadban ismét várja majd a nagyérdeműt egy izgalmas krimi, hiszen a Hajmeresztő Cseke Péter direktorságának első évében óriási sikert aratott. A választás a műfaj koronázatlan királynőjének, Agatha Christie-nek Az egérfogó című darabjára esett, amit Londonban már ötvennyolc éve folyamatosan játszanak. Ez a darab lesz az idei évad első nagyszínházi bemutatója, az előadást Cseke Péter rendezi.

Izgalmas évaddal készül a Katona József Színház - KÉPGALÉRIA

Sikert hozott a nyár is

Ezen a nyáron is számos helyre kapott meghívást a hírös város társulata. Többek között Szentendrén, Balatonfüreden, és Békéscsabán is játszottak. - A Margitszigeten négy teltházas előadásunk volt A nyomorultakból. Az ottani szabadtéri színpad elmúlt jó pár évtizedének legsikeresebb előadásai voltak ezek. A Szegedi Szabadtéri Játékokra is meghívást kaptunk, ahol szintén hatalmas sikert aratottunk a Popeye-jel – tudtuk meg Cseke Pétertől.

- Az egérfogót egy várva várt operett követi majd. Lehár Ferenctől a Víg özvegyet tűztük műsorra, amit Szerednyey Béla rendez. Biztos vagyok benne, hogy Lehár csodálatos zenéje elvarázsolja majd a közönséget. December elején Thomas Middleton és William Rowley darabját, az Átváltozásokat mutatjuk be, ami egy különleges reneszánsz szerelmi történet. Az előadást Rusznyák Gábor rendezi. Ezután egy klasszikus vígjátékot, Heinrich von Kleist Az eltört korsó című darabját láthatja majd a közönség a Nagyszínház színpadán. Azért esett erre a műre a választásunk, mert szerettünk volna egy olyan darabot találni, ami [namelink name="Kőszegi Ákos"]nak és színházunkhoz újra visszatérő Szemenyei Jánosnak kiváló feladatot nyújtana. Az ő kettősük az Amadeusban nagyszerű volt – emelte ki Cseke Péter.

Az utolsó Nagyszínházi bemutató Csiki Gergely Buborékok című vígjátéka lesz. A feladatot elvállalta a mai rendezőgeneráció egyik kiemelkedő egyénisége, Mohácsi János, aki egy kicsit leporolva állítja majd színpadra a művet.

A Kelemen László Kamaraszínházban Füst Milán Boldogtalanok című drámája lesz az első bemutató. A darabot Szász János rendezi, a főszerepeket pedig Kőszegi Ákos, [namelink name="Bognár Gyöngyvér"] és [namelink name="Sára Bernadette"] játssza. Ezt Tormay Cécile családregénye, A régi ház követi, mely egy család életét mutatja be három generáción keresztül. Szintén a kamaraszínházban láthatjuk majd az Amazonokat, melynek alapját Lüzisztraté ókori vígjátéka adja, [namelink name="Réczei Tamás"] rendezésében.A Ruszt József Stúdiószínházban a Bánk bán bemutatóját Dosztojevszkij Karamazov testvérek című művének átirata követi. A darabot Richard Crane dolgozta át négy szereplőre, az előadást pedig [namelink name="Béres Attila"] rendezi.

Izgalmas évaddal készül a Katona József Színház - KÉPGALÉRIA


A hagyományokhoz híven a következő évadban is két ifjúsági előadás várja majd a fiatal színházrajongókat. A nagyobbaknak a Winnetou-val készül a teátrum, aminek zenéjét Szemenyei János szerzi majd, a főszerepet pedig a Kecskemétre újra visszatérő Ganxsta Zolee játssza. A kicsiket pedig Békés Pál A kétbalkezes varázsló című darabjával várják.
A következő évadban a most futó darabok közül többet is újra műsorra tűz a teátrum. Decemberben újra játsszák majd a Nyomorultakat, de tovább megy a Pillantás a hídról, vagy a Vacsora négyesben, amit a budapesti Thália Színházban is bemutatnak.

Ebben az évadban is számos rangos eseménynek ad majd otthont a teátrum, többek között a Város Napjának. Lesz ismét Szín-Tár, vagyis a színművészeti egyetemek találkozója, és nem maradhat el a zenés színházak találkozója, a KOZSZT sem. Ezen kívül idén a Vidéki Színházak Találkozójának helyszíne is Kecskemét lesz. A színészbál ebben az évadban is várja majd az érdeklődőket, melynek különlegessége az lesz, hogy a teátrum jelmeztára erre az estére megnyílik a bálozók előtt, és a vendégek szebbnél szebb ruhákat ölthetnek majd magukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!