Kecskemét és környéke

2011.09.30. 01:36

Egy kulcscsomó is lehet hatékony önvédelmi fegyver

Kecskemét – A támadási statisztikákat tekintve Bács-Kiskun a negyedik legveszélyesebb megyéje az országnak. Megkérdeztünk egy harcművészetekkel foglalkozó szakértőt, milyen technikák, praktikák azok, amelyeket mindenféle előképzettség nélkül sikerrel használhatunk, ha bármilyen atrocitás ér minket az éjszakában.

Major Stella

– Már az is elég, ha miniszoknyában sétálsz végig este az utcán. Biztos, hogy utánad fütyülnek, vagy beszólnak. Már a szóbeli atrocitás is lebéníthatja az embert, és akkor még nem is beszéltünk az esetleges tettlegességről – mondta [namelink name="Örkényi Alíz"]. A kecskeméti Éden-sztár azt is elárulta a delmagyar.hu-nak, hogy a táskája egy, az anyukájától kapott gázsray-t is rejt, de szerencsére, még sosem kellett használnia.

A statisztikákat tekintve Bács-Kiskun a negyedik legveszélyesebb megyéje az országnak: Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg után itt a legnagyobb a közterületen elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma. Megkérdeztük [namelink name="Szakolcai László"] kung fu mestert, a Magyar Yong Chun Egyesület vezetőjét, mi a teendő támadás esetén? Mik azok a praktikák, amelyeket mindenféle előképzettség nélkül is sikerrel használhatunk?

A legfontosabb, hogy ne veszítsük el a lélekjelenlétünket.

A legfontosabb, hogy ne veszítsük el a lélekjelenlétünket.
Legyünk éberek, ha kell, hangosak! A legjobb védekezés a megelőzés: vagyis figyeljünk a környezetünkre, és ha veszélyt érzünk, kerüljük a szemkontaktust. Ha mégis atrocitás ér minket, lehetőség szerint hívjuk fel magunkra környezetünk figyelmét. – Akár a hangunk felemelésével, és mondandónk nyomatékosításával, akár nagyobb zajkeltéssel, de mindenképpen jelezzük a környezetnek, hogy veszélyben vagyunk. Legtöbbször ilyenkor megijed, meglepődik a támadó, ezzel pedig időt nyerhetünk – magyarázta Szakolcai László kung fu mester, hogy mennyire fontos az áldozat lélekjelenléte.

A legmodernebb kung fu irányzat: yung chun

A yung chun a többezer éves kínai múltra visszatekintő kung fu modern irányzata. Az különbözteti meg a többi technikától, hogy sokkal inkább épül a stratégiára és a gondolatiságra, mint elődei. Követői nemcsak fizikálisan fejlődnek, hanem szellemileg és lelkileg is felkészültebbé válnak.

Használjuk a körülöttünk lévő tárgyakat! Aki nem tanult harcolni, nem tud hatékonyan küzdeni. – Fontos, hogy ne essünk pánikba, nézzünk körül, mi az, amit akadályként a támadó elé lökhetünk: egy szék, vagy egy fogas. Utcán a táskánkból elővett, összetekert újság, kulcscsomó vagy telefon, amelyekkel a szemre, a halántékra mért ütések lehetnek hatékonyak, de mindenképpen nyerhetünk velük időt a meneküléshez.

Támadjuk az érzékeny pontokat! A fejen: a szem, az orr, a gége, a testen: a tüdő, a gyomorszáj és a lágy részek, a végtagokon: az ízületek, mint a térd és a boka azok a pontok, amelyek érzékenyek. – A statikus fogások ellen a legjobb technika ütni, ütni és ütni. Ha fojtogatnak, a lehető legrosszabb, ha megpróbálom lefejteni a támadó szorítását a nyakamról. Ilyen esetben ütni kell – figyelmeztetett László.

Az érzékeny pontokat puszta kézzel is támadhatjuk.

Az érzékeny pontokat puszta kézzel is támadhatjuk.
A súlypontunk legyen hátul! A filmekben hatalmas, íves rúgásokkal kábítják a nézőket. Ezek a mozdulatok lassúak, és instabillá teszik a védekezőt. – Ha a hátsó lábunkon van a testsúly, az elől lévőt mintegy harmadik kézként használhatjuk. Az alacsony rúgások igen gyorsak és hatásosak. A védekezés hatékonysága a jó lábmunkától függ: figyeljünk arra, hogy ne lépjünk keresztbe, mert akkor könnyen kibillenhetünk az egyensúlyunkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!