Kecskemét és környéke

2012.05.16. 10:13

Adócsalás és hűtlen kezelés gyanúja az önkormányzati sportklubnál

Már nem a rendőrség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomoz a számlagyanúba keveredett Kecskeméti KSE sportklub ügyében - írja a szerdai Népszava. Egyelőre nincs gyanúsított, de hűtlen kezelés és adócsalás miatt is folyik a vizsgálat a fideszes önkormányzat tulajdonában álló klubnál.

Delmagyar.hu

A korábban majd' egymilliárddal gazdálkodó KSE tavaly 54 millió forintot is kapott az önkormányzattól a junior csapatok működési költségeire, a teljesítési igazolások alapján azonban világos: felnőtt NB-I-es meccsekre számolták el.

Egyre több részlet derül ki a fideszes vezetésű önkormányzat birtokolta Kecskeméti KSE sportklub számlázási gyakorlatáról, miközben továbbra is folyik az ügyben a nyomozás. Egy, a Népszavához eljuttatott szerződés szerint a Kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft. - "működési célú pénzeszközátadásként" - összesen 54 millió forintot kapott az ifjúsági kézi-, kosár- és röplabda csapatok működési költségeire, azonban a teljesítési igazolások és számlák alapján messze nem arra fordították.

Mint a Zombor Gábor polgármester és a KSE akkori ügyvezetője, Feyér Zoltán között - tavaly március 4-én - megkötött megállapodás fogalmaz: a klub a támogatást az NBI-es ifjúsági csapatainak működési költségeihez "használhatja fel". A lapunk birtokába került teljesítési igazolások szerint azonban a cég felnőtt NB I-es kosárlabdameccsekre számolt el 16 illetve 12 millió forintot, és bár a számlák is erről tanúskodnak, azokat láthatóan utólag javították.

Az ügyben a Népszava Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármesterhez fordult, hogy megtudjuk, illeszkedik-e ez a KSE számlázási gyakorlatába és van-e tudomása a városvezetésnek hasonló ügyekről, válaszait egyelőre várjuk.
A 2009-ben alapított, a három NB I.-es - kosárlabda, kézilabda és röplabda - szakosztállyal rendelkező KSE zavaros számlaügyeit a Népszava hozta nyilvánosságra. Mint kiderült, másfél év alatt csaknem egymilliárdból gazdálkodhatott a kft., miközben ennek csak harmada, mintegy 400 millió forint jutott a játékosok fizetésére. Az ügyben négyfős vizsgálóbizottság is létrejött, de - mint az Élet és Irodalom megírta - eljárásuk ez utóbbira nem tért ki. A KSE három céggel is - elsőként a Globe-Ép neve merült fel - szerződött "reklám- és marketingcélokra", miközben ilyen tevékenység egyikük profiljában sem szerepelt. Feljelentést tettek a szocialisták és Zombor Gábor polgármester is.

A nyomozás csak tavaly decemberben, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon indult, de mint megtudtuk, már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomoz, mégpedig adócsalás és hűtlen kezelés gyanújával. Egyelőre azonban nincs gyanúsított, így ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás. Lapunkat Sárközi Alexandra bűnügyi szóvivő arról tájékoztatta, hogy az eljárás során "egy kecskeméti sporttevékenységgel foglalkozó kft." is érintett, de mivel viszonylag "friss" ügyről van szó, a nyomozás befejezése egyelőre még nem látható.

A tavaly márciusi szerződés teljesítési igazolásai azért is érdekesek, mert a Globe-Ép két olyan kosárlabdameccs után kapta az összesen 28 milliót a KSE-től - "marketing érték növelésére irányuló promóciós és marketingszolgáltatás, arculati jogok használata" címen -, amelyekből a kecskeméti csapat mindkét ellenfele az NB I.-es lista alján végzett: Debrecen csapata utolsó előtti, Salgótarján utolsó helyezett lett, így a magas összeg túlzónak tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!