Kecskemét és környéke

2013.08.02. 18:12

Egy C-17-es szállító repülőgép is bemutatja manővereit Kecskeméten

Kecskemét - A gép 14 óra 20 perckor kezdi meg a manőverek végrehajtását, majd ezután visszatér a pápai repülőbázisra.

A Magyar Honvédség pápai légi bázisán állomásozó egyik C-17-es is bemutatja manővereit Kecskemétén a hétvégi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón.

A Pápai Bázisrepülőtér pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a C-17-es 14 óra 20 perckor kezdi meg a manőverek végrehajtását, majd ezt követően visszatér a pápai repülőbázisra.

A Boeing C-17 Globemaster III típusú katonai szállító repülőgépe nemzetközi hajózó személyzettel taktikai leszállást hajt végre. A leszállás után a repülőgép tolatni fog, majd - speciális képességét bemutatva - a lehető legrövidebb pályaszakasz használatával száll fel.

Boeing C-17 Globemaster III

Boeing C-17 Globemaster IIIA C-17 Globemaster III típusú repülőgépet katonai és humanitárius, légi úton történő szállítási feladatok végrehajtására fejlesztették ki. Képes, hatalmas mennyiségű (akár 77 tonna) hadianyagot, katonákat vagy humanitárius segélyszállítmányokat képes nagy távolságokra közvetlenül eljuttatni akár kisebb repülőterekre is bárhová a világon.

Az idei kecskeméti repülőnapra az eddigi legnagyobb repülőshowt szervezte meg a Honvédelmi Minisztérium (HM). A látogatók megismerkedhetnek a Magyar Honvédség életével, a most 75 éves légierő történetével, valamint a különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől, a T72-es harckocsiig sok mindennel. A Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépein kívül idén hat külföldi - orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol - kötelék is bemutatkozik.

Látható lesz többek között a Balti Méhek öt L-39-es Albatrosz kiképzőgépe, a Török Csillagok kötelék nyolc F-5-ös szuperszonikus vadászrepülőgépe, valamint az őket kísérő C-160-as szállítógépek. A spanyol Sas Járőr kötelék C-101-esei mellett az Orosz Vitézek nagyméretű Szuhoj-27-es vadászrepülői és Iljusin-76-os teherszállítója is repül majd. Láthatják továbbá az olasz Trikolór Nyilai tizenegy MB-339-es repülőgépét, a lengyel légierő Szuhoj-22-es harcászati vadászbombázó repülőgépeit, a holland F-16-osokat, valamint a NATO A-3 AWACS légtérellenőrző repülőgépét is.

A HM csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hétvége során összesen 142 repülőeszköz lesz a levegőben. Az eredetileg 7 órásra tervezett programot mind a két napon 11 órásra bővítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!