Kecskemét és környéke

2016.06.01. 17:02

Lecsillapodtak a kedélyek a kiskunhalasi menekülttáborban - Videó

A körülbelül 150 migráns a Freedom és a Free Camp szavakat skandálja. Több száz rendőr áll sorfalat a tábor bejáratánál.

Munkatársunktól

20:17


Szerda estére lecsillapodtak a kedélyek a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén, ahol háromszáz menekültügyi őrizetes jobb körülményeket, gyorsabb ügyintézést követelt és kitöréssel fenyegetőzött - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.


A közmédia tudósítója azt mondta, bár tíz-húsz ember még skandálja, hogy szabadságot követel, az elmúlt órákhoz képest jelentősen csökkent a feszültség, a rendőrök meg tudták nyugtatni a tömeget.


16:05 - Követeléseket fogalmaztak meg a menekültek


A Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Kiskunhalas, Szegedi úti objektumában 2016. június 1-jén 11 óra 20 perc körül az ott elhelyezett 484 menekültügyi őrizetes közül mintegy 300 fő a zárt körülményeket és a lassú ügyintézést kifogásolva elégedetlenségének adott hangot. Három választott szószólójuk közül egy szír férfi petíciót juttatott el a menekültügyi hatósághoz, majd arra szólította fel az egybeverődött migránsokat, hogy induljanak el Budapestre.

Lázadás a kiskunhalasi menekülttáborban. Fotó: MTI/Ujvári Sándor - GALÉRIA



A rendőrség jelentős erőkkel biztosítja a befogadó intézményt és környékét, megakadályozza az őrzött befogadó központ elhagyását, fenntartja a városban a közrendet, a közbiztonságot.


15:39


A Halasmédia Online rövid videót közölt a jelenlegi állapotokról:

Kiharapott társa füléből egy darabot egy migráns a kiskunhalasi menekülttáborban


Kiharapott társa füléből  egy darabot egy migráns a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó  Központban, az afgán gyanúsítottat őrizetbe vették - közölte a  Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott szóvivője szerdán  az MTI-vel.   


Árvai Edina tájékoztatása szerint az esetet kedd este  jelentette be a sértett, egy 18 éves afgán férfi. Őt kórházba  vitték. A kiharapott füldarab nem került elő - tette hozzá. 

Jelezte: a kiskunhalasi rendőrkapitányság nyomozói súlyos testi  sértés bűntett gyanújával őrizetbe vették a cselekménnyel  gyanúsított 22 éves afgán állampolgárt.


A gyanúsítottat április 26-án fogták el Ásotthalom térségében,  miután illegálisan lépett Magyarország területére. A férfi később  elhagyta a számára kijelölt nyitott befogadó intézményt, majd május  4-én ismét elfogták Hegyeshalom közelében. A sértett április 25-én  került nyitott befogadó állomásra, ahonnan ugyancsak távozott, őt  május 1-jén fogták el Lébény közelében, és helyezték el őrzött  befogadó központban. 


Nagy erőkkel vonult fel a készenléti rendőrség és egy szakasz golyóálló mellényes állig felfegyverzett rendőr. A helyszínen több kutyás rendőr is próbálja a rendet fenntartani. 100-150 férfi bevándorló skandálja, hogy “freedom" magyarul szabadság - írja a Halasinfó.


A Halasmédia helyszínen tartózkodó kollégája szerint több száz rendőr áll sorfalban a menekülttábor bejáratánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!