Kecskemét és környéke

2011.12.25. 10:36

Baj van a KRESZ-tudással: sokaknak gondot okoz a telezöld

Baján a volt központi iskolánál lévő kereszteződésben kialakított új forgalmi rend többeknek gondot okoz. A telezöld jelzésnél a kanyarodási szabályokat is ismerni kell.

Delmagyar.hu

A telezöld jelzést onnan ismerhetjük fel, hogy nincs „kötelező haladási irány" jelzőtábla, és a jelzőlámpában nincs nyíl formájú fényjelzés. Ha telezöld jelzéssel találkozunk, akkor balra kanyarodásnál a kanyarodási szabályt kell alkalmazni - olvasható a baja.hu-n.

[namelink name="Albert Antal"] szakoktató elmondása szerint ezt úgy kell értelmezni, hogy amikor zöld jelzést ad a telezöld, akkor be kell hajtani a kereszteződésbe. A kereszteződésben kell megadni az elsőbbséget a szemből jövőnek. Ezt mondja a szabály. De úgy kell értelmezni, hogy az első helyen álló menjen be a kereszteződésbe. Aki a második vagy a harmadik helyen van, az a kereszteződés előtt várja, hogy az előtte lévő elkezdje a kanyarodást, illetve zöld jelzés maradjon még.

A szakoktató úgy véli, a bajai autósok nagy része tisztában van a szabályokkal, csak gyakorlatiasan alkalmazza azokat. Ennek az a hátránya, ha valaki a sorban a második, illetve harmadik autósként rögtön az első után behajt a kereszteződésbe, akkor a jelzőlámpa pirosra váltásakor bent ragadhat. Ez pedig balesetveszélyes, ráadásul akadályozza a keresztirányú forgalmat.

Telezöld jelzéssel találkozhatunk még Baján a Szabadság és a Wesselényi utca kereszteződésében, illetve a Szegedi úton a vasúti átjáró előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!